Zaskakująca smakiem zupa. Krem z ziemniaków, który smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem smażonego boczku. Pycha!
składniki:
- 4 pokrojone w kostkę plasterki boczku,
- 3 posiekane białe części pora,
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr bulionu
- Olej rzepakowy,
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 1 szklanka tartego twardego sera
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku,
- ½ łyżeczki Tymianku
- Sól morska, Gałka muszkatołowa, Pieprz biały
przyrządzanie:
W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyć boczek,
Przełożyć na talerz, a w garnku podsmażyć pokrojonego pora (ok. 5 minut).
Następnie dodać ziemniaki, rosół, tymianek i pozostałe przyprawy.
Całość gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy dodać śmietanę, w razie potrzeby ponownie doprawić do smaku i wymieszać.
Podawać z tartym serem, boczkiem i szczypiorkiem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy