Doda energii, uzupełni niedobór witamin, porządnie rozgrzeję. Zupa krem z ziemniaków plus imbir to nasz zdecydowany HIT tej jesieni. Dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem.
składniki:
- 1 litru bulionu z WARZYW
- 2 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- garść świeżej pietruszki
- kawałek imbiru
- przyprawy: kardamon, imbir w proszku, pieprz, sól, kurkuma.
- śmietana
- grzanki
przyrządzanie:
- bulion podgrzewamy.
- w tym czasie ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.
- w misce blendera siekamy czosnek, pietruszkę, cebulę, imbir, dodajemy ugotowane ziemniaki, oraz chochlę gorącego wywaru. Blendujemy przez kilka minut. Dodajemy przyprawy.
- Wlewamy mix do zupy i całość gotujemy przez 5 minut.
- Śmietanę hartujemy. Wlewamy do zupy, mieszamy.
- Podajemy z grzankami.