Aksamitny krem ze świeżych pomidorów.
składniki:
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 1 mała pietruszka
- 5 większych pomidorów
- 700 ml bulionu
- sól morska i świeżo zmielony pieprz oraz 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pęczek bazylii
przyrządzanie:
- W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przepołowione ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli, przez około 5 minut. Dodać papryczkę chili jeśli jej używamy oraz obrane i pokrojone na cienkie plasterki marchewki i pietruszkę. Smażyć przez 5 minut co chwilę mieszając.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pozostały miąższ pomidorów pokroić w kosteczkę, sok zachować. Pomidory i sok dodać do garnka z warzywami. Smażyć przez 1 minutę.
- Wlać gorący bulion, zagotować na większym ogniu, następnie doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Gotować przez około 13 – 15 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksować w blenderze dodając liście bazylii (część zostawić do podania), przelać z powrotem do garnka.
- Do miseczki wlać śmietankę i stopniowo wlewać kilka łyżek zupy mieszając, przelać wszystko do garnka i wymieszać. Zupę podgrzać przed podaniem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















