
Oryginalna zarówno jeśli chodzi o smak i wygląd majowa potrawa.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 30 minut + 90 minut na przygotowanie bulionu warzywnego
liczba porcji: 4
składniki: 
70 dag szczawiu
2 litry bulionu warzywnego (zobacz składniki do BULIONU WARZYWNEGO)
1 awokado
1 cebula
100 g kwaśnej śmietany
łyżka soku z cytryny
łyżka oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz 
przyrządzanie:
Szczaw dokładnie umyć, usunąć ogonki. Cebule drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać szczaw. Dusić przez 5 minut, a następnie zmiksować wraz z miąższem z awokado. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
uwagi: 
Jako dodatek proponujemy grzanki z serem. 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













