Zupa - krem z kurek. Idealne rozwiązanie na wykwitną kolację.
składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 350 g kurek
- 1 ząbek czosnku
- 350 g ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 150 g gęstej śmietany 18%
przyrządzanie:
- W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 – 10 minut.
- Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i całość zagotować.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 – 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Wszystko zmiksować na gładki krem. Na koniec dodać koperek i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i
- Zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, wymieszać i odstawić z ognia.