Ekskluzywna zupa z migdałów będzie wspaniałą nowością na wigilijnym stole. Delikatna, aromatyczna - idealna!
składniki:
- 100 g migdałów
- 100 g ryżu
- 1 l mleka
- 1 łyżeczka cukru lub miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 laska wanilii
- sól do smaku
- 50 g płatków migdałowych
- 30 g rodzynek
- 30 g skórki pomarańczowej
przyrządzanie:
- Migdały obierz z łupinek. aby było szybko i łatwo – sparz je wrzątkiem. Po ok. 10 minutach schłodź je. Teraz wystarczy nacisnąć kciukiem i palcem wskazującym na spiczastą część, a migdał sam wyskoczy ze skórki. Obrane migdały zmiel w młynku lub zmiksuj przy pomocy blendera.
- Ryż ugotuj.
- Zagotuj mleko z dodatkiem zmielonych migdałów, wanilii, cukru/miodu i cynamonu.
- Dodaj ugotowany ryż oraz rodzynki i gotuj jeszcze 3 minuty.