Głównym składnikiem zupy miso jest pasta miso, czyli inaczej aktywna biologicznie soja, która została w specjalny sposób sfermentowana. Oto przepis na japońską zupę
[caption id="attachment_198293" align="aligncenter" width="1000"]
Japanese miso soup in a white bowl and ingredients in a spoon on a table close-up. horizontal[/caption]składniki:
- pasta miso 2 łyżki
- kapusta pekińska 8 szt.
- kiełki sojowe 3 łyżeczka
- pieczarki 3 szt.
- zielona papryka 1 szt.
- dymka 1 szt.
- suszone wodorosty 0.5 łyżeczka
- ser tofu 3 łyżka
przyrządzanie:
- Do około 1.5 l wody dodać pastę miso, suszone wodorosty, pokrojone w plastry pieczarki lub grzyby shitake.
- Doprowadzić zupę do wrzenia i po zagotowaniu przecedzić przez sitko lub gażę, aby była czystka i klarowna. Przed podaniem dodać do każdej porcji gorącej zupy kiełki sojowe, pokrojony w kostkę ser tofu, kilka plasterków posiekanej ostrej papryczki, po kilka młodych listków kapusty pekińskiej i posiekaną dymkę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














