Głównym składnikiem zupy miso jest pasta miso, czyli inaczej aktywna biologicznie soja, która została w specjalny sposób sfermentowana. Oto przepis na japońską zupę
[caption id="attachment_198293" align="aligncenter" width="1000"] Japanese miso soup in a white bowl and ingredients in a spoon on a table close-up. horizontal[/caption]składniki:
- pasta miso 2 łyżki
- kapusta pekińska 8 szt.
- kiełki sojowe 3 łyżeczka
- pieczarki 3 szt.
- zielona papryka 1 szt.
- dymka 1 szt.
- suszone wodorosty 0.5 łyżeczka
- ser tofu 3 łyżka
przyrządzanie:
- Do około 1.5 l wody dodać pastę miso, suszone wodorosty, pokrojone w plastry pieczarki lub grzyby shitake.
- Doprowadzić zupę do wrzenia i po zagotowaniu przecedzić przez sitko lub gażę, aby była czystka i klarowna. Przed podaniem dodać do każdej porcji gorącej zupy kiełki sojowe, pokrojony w kostkę ser tofu, kilka plasterków posiekanej ostrej papryczki, po kilka młodych listków kapusty pekińskiej i posiekaną dymkę.