- 1,5 l mleka
- 2 jajka
- 8 łyżeczek cukru pudru
- 5 dag rodzynków
- 5 dag migdałów
- 1/2 laski wanilii
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i posiekać. Wanilię drobno pokroić. Mleko zagotować z wanilią, przecedzić i odstawić. Jajka dokładnie umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec połowę cukru pudru. Ponownie zagotować mleko i na wrzące wykładać łyżką małe porcje bitej śmietany. Następnie zmniejszyć ogień i gotować "pianki" przez 2 minuty, po czym łyżką cedzakową wyłożyć je na talerz i pozostawić, by nieco ostygły. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem i połączyć z gorącym mlekiem energicznie mieszając. Przed podaniem dodać migdały, rodzynki i "pianki", które z wierzchu można posypać startą czekoladą.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













