Często słyszeliśmy od naszej mamy lub cudownej babci odpowiedź na pytanie Jaką zupę robisz. Odpowiedź NIC, kojarzyła nam się z brakiem jedzenia. Czy tak jest naprawdę? Poznaj przepis kulinarny na Zupę Nic
Składniki przepisu kulinarnego:
- 1 l mleka
- 4 jajka
- ½ laski
- 120 g cukru pudru
- ¼ łyżeczka cynamonu
Wykonanie przepisu kulinarnego:
- Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka i 80 g cukru na sztywną pianę. Dodać cynamon i wymieszać
- Mleko gotować z wanilią przez 5 minut i wanilię usunąć. Łyżką nabierać ubitą pianę i kłaść na gotujące się mleko. Pianki z białek gotować po 2 minuty z obu stron i wyjąć na talerze.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i wlewać do zdjętego z ognia, gorącego mleka, podgrzewać ubijając przez 5 minut.
- Gdy zupa zgęstnieje, przelać ją na talerze i ułożyć na niej pianki.