
Niezywkle prosta do przygotowania, ale bardzo smaczna zupa z duszonych porów i ziemniaków, bożonarodzeniowa specjalność belgijska
przepis z kuchni: belgijskiej
czas: 45 minut + 2 godziny gotowania bulionu
liczba porcji: 6
składniki:
2 duże pory
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 cebule
1 l warzywnego bulionu (patrz składniki)
pól szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pory (tylko białe i jasnozielone części) i cebulę. Dusić przez ok. 15 minut do miękkości na niewielkim ogniu, często mieszając, ewentualnie podlewajac niewielką ilością wody. Pory nie powinny zbrązowieć. Nastepnie dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 -15 minut. Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową. Gdy nieco ostygnie, dodać posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













