Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Zupa rybna po kaszubsku

  • 4 flądry
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz

Flądry umyć, odciąć głowy, płetwy i ogony. Oczyścić, ponownie opłukać. Ściągnąć ciemną skórkę a białą pozostawić. Posolić, odstawić na 30 min. Jarzyny obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Zieloną pietruszkę oplukać, drobno pokroić. Jarzyny zalać wrzącą wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól. Ugotować wywar, przecedzić. Do przecedzonego wywaru wlać 1 łyżkę octu lub soku z cytryny. Włożyć flądry, gotować na małym ogniu. Uważać, by się ryby nie rozgotowały. Po 8-10 min flądry wyjąć, przełożyć na półmisek. Odlać 150 ml wywaru, ochłodzić, zachować do sosu. Do pozostałego wywaru wlać śmietanę wymieszaną z maką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do wazy, posypać zieloną pietruszką i włożyć flądry. Mozna również podać oddzielnie zupe i oddzielnie flądry z gotowanymi kartoflami i sosem koperkowym, przyrządzonym następująco: z 1 łyżki mąki i 1 lyżki masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem z flądry, wymieszać i zagotować. Wlać 100 ml śmietany, posolić, wsypać łyżkę drobno pokrojonego koperku, zagotować.