Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Zupa rybna po kaszubsku

  • 4 flądry
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • sól, pieprz

Flądry umyć, odciąć głowy, płetwy i ogony. Oczyścić, ponownie opłukać. Ściągnąć ciemną skórkę a białą pozostawić. Posolić, odstawić na 30 min. Jarzyny obrać, opłukać, pokroić na kawałki. Zieloną pietruszkę oplukać, drobno pokroić. Jarzyny zalać wrzącą wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól. Ugotować wywar, przecedzić. Do przecedzonego wywaru wlać 1 łyżkę octu lub soku z cytryny. Włożyć flądry, gotować na małym ogniu. Uważać, by się ryby nie rozgotowały. Po 8-10 min flądry wyjąć, przełożyć na półmisek. Odlać 150 ml wywaru, ochłodzić, zachować do sosu. Do pozostałego wywaru wlać śmietanę wymieszaną z maką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do wazy, posypać zieloną pietruszką i włożyć flądry. Mozna również podać oddzielnie zupe i oddzielnie flądry z gotowanymi kartoflami i sosem koperkowym, przyrządzonym następująco: z 1 łyżki mąki i 1 lyżki masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić zimnym wywarem z flądry, wymieszać i zagotować. Wlać 100 ml śmietany, posolić, wsypać łyżkę drobno pokrojonego koperku, zagotować.