Selerowa zupa z chrzanem to świetna propozycja na nadchodzące chłodniejsze dni. Naładowana warzywami - syty i zdrowy pomysł na obiad.

składniki:
1 korzeń selera
3 łyżki masła
3/4 l rosołu lub wywaru z warzyw
3 łyżki chrzanu ze słoika
zielony groszek
1/2 szklanki śmietanki kremówki
skórka otarta z cytryny
sól
pieprz
przyrządzanie:
1. Selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i podsmażyć.
3. Dolać rosół lub wywar, gotować, aż seler będzie miękki.
4. Dodać śmietankę i chrzan oraz skórkę cytrynową i przyprawy. Doprawić do smaku.
5. Rozlać do misek, dorzucić groszek i kawałki selera.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














