Gęsta, pożywna zupa. Naprawdę bardzo prosta, robi się ją od ręki. Jeśli chcesz, możesz ją zmiksować, najlepiej smakuje z keksem śmietany.
składniki:
- 1 duża cebula, najlepiej cukrowa
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 kubek (ok. 200 g) soczewicy zielonej lub żółtej
- 1,2 litra wywaru jarzynowego
przyrządzanie:
- W garnku rozpuść masło, dodaj poszatkowaną cebulę i podduś ją 7-10 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj, następnie dodaj koncentrat, soczewicę i wywar jarzynowy (lub wodę).
- Dodaj sól, zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj zupę 45-60 minut. Czas gotowania zależy od rodzaju soczewicy – żółta gotuje się szybko, brązowa wolniej. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, możesz dodać więcej wywaru lub gorącej, przegotowanej wody.