Doskonały smak tej zupy zawdzięczamy połączeniu szczawiu z warzywami i dobrym bulionem. Poznajcie przepis.
składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- szczaw ze słoika
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka mąki
przyrządzanie:
- Wlewamy do garnka bulion warzywny i zagotowujemy
- Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę dodajemy do bulionu, gotujemy aż będą miękkie
- W między czasie gotujemy jajka na twardo, jak się ugotują studzimy pod zimną wodą i obieramy ze skorupki, przekrajmy na pół
- Dodajemy do bulionu szczaw ze słoiczka
- Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i musztardą
- Robimy zasmażkę: roztapiamy masło i dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy energicznie mieszając i dodajemy trochę bulionu z zupy, całość wlewamy z powrotem do zupy
- Ściągamy zupę z ognia i dodajemy 3 łyżki śmietany
- Wylewamy do miseczek i podajemy z połówkami jajka na twardo