Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Zupa szczawiowa z jajkiem

Doskonały smak tej zupy zawdzięczamy połączeniu szczawiu z warzywami i dobrym bulionem. Poznajcie przepis.

zupa-szczawiowa-z-jajkiem-1-122730_L (1)

składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • szczaw ze słoika
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki

przyrządzanie:

  • Wlewamy do garnka bulion warzywny i zagotowujemy
  • Obieramy ziemniaki i marchewkę i kroimy w kostkę dodajemy do bulionu, gotujemy aż będą miękkie
  • W między czasie gotujemy jajka na twardo, jak się ugotują studzimy pod zimną wodą i obieramy ze skorupki, przekrajmy na pół
  • Dodajemy do bulionu szczaw ze słoiczka
  • Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i musztardą
  • Robimy zasmażkę: roztapiamy masło i dodajemy mąkę, chwilę podsmażamy energicznie mieszając i dodajemy trochę bulionu z zupy, całość wlewamy z powrotem do zupy
  • Ściągamy zupę z ognia i dodajemy 3 łyżki śmietany
  • Wylewamy do miseczek i podajemy z połówkami jajka na twardo