Na talerzu zrobiło się zielono. Smaczna i prosta w przygotowaniu zupa - doda energii kolorem, zaskoczy składnikami i nie tuczy. Dzisiaj mamy dla Was przepis na zupę - krem ze szpinaku i jajka. Możecie całość zmiksować, lub zrobić dokładnie tak jak w przepisie. Jedno jest pewne - będzie zdrowo i pysznie!
składniki:
50 dag szpinaku
1/2 cebuli
ziemniak ugotowany
ząbek czosnku
500 ml bulionu z warzyw
żółtko
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki szklanki śmietany do zup
3 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatułowa
przyrządzanie:
- Szpinak obrać, usunąć łodygi. Dusić na patelni.
- Masło i czosnek podsmażyć.Dodać ugotowany ziemniak.
- Całosć zalać bulionem i przez chwilę gotować.
- Zółtko, połączyć z przyprawami i cytrynowym sokiem. Połączyć z zupą.
- Do zupy wlać następnie śmietanę.