Banalna w przygotowaniu zupa ze świeżego szpinaku. Podajemy ją z gotowanymi ziemniakami, pokrojonymi w kostkę.
składniki:
- 1 litr buliony z TEGO przepisu
- 4 garści liści świeżego szpinaku
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany 18%
- pieprz
- sól
- mieszanka ziół suszonych
przyrządzanie:
- Zaczynamy od podgrzania bulionu.
- Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie.
- w międzyczasie w blenderze siekamy czosnek.
- teraz do czosnku dodajemy szpinak i jedną chochlę zupy. Całość blendujemy około 3 minuty i wlewamy do wywaru.
- Zupę gotujemy około 5 minut.
- W tym czasie hartujemy śmietanę.
- Ściągamy zupę z ognia i dolewamy powoli zahartowaną śmietanę.
- Zupkę doprawiamy i jeszcze raz blendujemy.
- Podajemy z ziemniakami.