Tradycyjna zupa z mięsem i pęczakiem, bardzo treściwa.

składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 100 g kaszy pęczak
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 150 g białej kapusty
- por
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Pokrój pierś z kurczaka w kostkę i wrzuć do garnka z około 2 l gotującej wody. Dodaj liśc laurowy, sól, pieprz. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
- Wsyp marchewkę pokrojoną w plasterki oraz seler i kapustę pokrojone w kostkę.
- Por pokrój w plasterki i zeszklij na oleju. Dodaj do zupy wraz z pęczakiem. Gotuj, aż kasza będzie miękka.
- Posyp zupę natka pietruszki.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














