Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Zupa z muli i pora

Włoska zupa z muli i pora zasmakuje wszystkim! To niecodzienne połączenie dostarczy miłych doznań waszym podniebieniom. Zupa jest prosta i bardzo smakowicie wygląda. A jak pachnie! Uwierzcie, że warto!

Zupa-z-muli-ze-szpinakiem-4

składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ładne pory
  • 2 spore ziemniaki
  • oliwa z oliwek
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
  • 1 i 1/2 kg świeżych muli
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • natka pietruszki
  • cytryna

przyrządzanie:

  • Czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
  • Pory obieramy z wierzchnich liści, odcinamy twarde końcówki, bardzo dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy czosnek i pory i smażymy 3 minuty, aż pory zmiękną, ale nie zaczną się rumienić.
  • Dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, po czym wlewamy wywar i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy warzywa przez 20 minut. W tym czasie wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze.
  • Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Do dużego garnka wlewamy wino i szklankę wody. Zagotowujemy i do wrzącego płynu wrzucamy mule. Garnek przykrywamy i gotujemy mule na dużym ogniu (jeśli płyn będzie kipiał, odkrywamy garnek lub zestawiamy go na chwilę z ognia) przez 5 minut.
  • Po tym czasie wszystkie mule powinny być otwarte – te, które uparcie pozostają zamknięte, wyrzucamy. Ugotowane mule wyjmujemy łyżką cedzakową, zaś wywar po ich gotowaniu przecedzamy przez gęste sitko, najlepiej jeszcze wyłożone kawałkiem płótna lub gazy. Ugotowane warzywa miksujemy w blenderze wraz z płynem, w którym się gotowały. Łączymy z wywarem z muli i przelewamy do garnka. Dodajemy łyżkę soku cytrynowego i 3 łyżki siekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Zupę trzymamy na małym ogniu, aby była gorąca. Ugotowane i przestudzone mule wyjmujemy ze skorupek, pozostawiając kilkanaście w całości, gdyż wyglądają bardzo dekoracyjnie. Mięso muli wrzucamy do zupy i podgrzewamy. Zupę podajemy w miseczkach, bardzo gorącą i ozdobioną mulami w skorupkach.

 

ODKRYJ PRZEPIS NA : DOMOWE KOPYTKA >>>