Zupa z pasternaku to świetny wybór dla tych, którzy nigdy nie próbowali tego warzywa. [caption id="attachment_204098" align="aligncenter" width="1000"] Homemade Creamy Potato and Leek Soup in a Bowl[/caption]
składniki:
- 400 g pasternaku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ziemniaków
- 100 g pietruszki
- 100 g selera (korzenia)
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 700 ml bulionu
- 400 ml mleka
przyrządzanie:
- Pasternak obrać obieraczką do warzyw
- W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojony w kostkę pasternak. Mieszając co chwilę podsmażać składniki przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu.
- Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, pietruszkę oraz selera, wymieszać i podsmażać przez ok. 3 minuty.
- Doprawić szczyptą soli, zmielonym czarnym pieprzem, dodać biały pieprz i gałkę muszkatołową. Zalać gorącym bulionem, wymieszać i zagotować.
- Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut do miękkości warzyw. Odstawić z ognia, dodać mleko i zmiksować