Bardzo ciekawa zupa- warto wypróbować.
składniki:
- bakłażan
- marchew
- pietruszka
- cebula
- 600 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżych listków tymianku
- 1/4 łyżki kolendry
- jogurt
- olej
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Marchew, bakłażan i pietruszkę pokrój w kostkę a cebulę i czosnek na ćwiartki.
- Bakłażan posól i odłóż po czym obmyj go i osusz.
- Wszystkie warzywa piecz 40 minut w temperaturze 200 stopni w naczyniu żaroodpornym skropione olejem.
- Po pieczeniu miąższ bakłażana umieść go w garnku wraz z resztą warzyw. Zalej całość bulionem i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw kolendrą i tymiankiem.
- Zupę zmiksuj i dopraw.
- Dodaj jogurt i jeszcze raz podgrzej.