Bardzo delikatna, wzmacniająca, posiadająca wybitne walory dietetyczne zupa
przepis z kuchni: polskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 skrzydełka z kurczaka
15 dag wołowiny (szponder, żeberka)
70 g ryżu
3 ziemniaki
po 1 małej marchwi i pietruszce
plaster średniego selera
mały kawałek pora (około 3 cm)
sól, pieprz
Natka pietruszki
przyrządzanie:
Mięso zagotować w około 1,5 litra wody. Warzywa zetrzeć na tarce, dorzucić do zupy wraz z porem. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około pół godziny. Wsypać ryż, zamieszać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dodać mniej więcej pięć minut po dodaniu ryżu. Gdy te staną się miękkie, doprawić do smaku. Na talerzu posypać natką pietruszki. Smacznego.