Ciekawa zupa, którą warto spróbować
składniki:
- 150 g cebuli
- 200 g ziemniaków
- 400 g skorzonery
- ocet
- 100 g kurek
- 2 łyżki masła
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
- 40 g surowego wędzonego boczku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
- Cebulę oczyścić i posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Skorzonerę obrać, umyć, pokroić na kawałki i od razu włożyć do wody z octem.
- Grzyby oczyścić, pokroić na plasterki. W garnku roztopić masło. Wsypać cebulę, zeszklić. Dodać ziemniaki i odcedzoną skorzonerę, wlać wino i bulion. Zupę gotować około 30 minut.
- Wymieszać ze śmietaną, zagotować i zmiksować. Boczek pokroić w kosteczkę, wytopić na patelni. Dodać grzyby, usmażyć. zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Wlać na talerz, posypać grzybami z boczkiem.