Ze świeżych grzybów najlepiej przygotować aromatyczną zupę lub tartę. Mamy dla Was doskonałą recepturą na kremową zupę z grzybów i warzyw.
składniki:
- 500 g grzybów
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka zielonego groszku
- 1,2 l bulionu
- 3 łyżki masła
- 1 łyżki mąki
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, jeśli trzeba zdjąć skórkę, pokroić na plasterki i udusić na 2 łyżkach masła z cebulą. Dusić mieszając, aż się grzyby zrumienią.
- Warzywa obrać, pokroić w „zapałkę”. Dodać zielonym groszek i gotować 25 minut w 200 ml osolonej wody.
- Do warzyw włożyć uduszone grzyby, zalać bulionem. Mąkę przesmażyć na 1 łyżce masła, rozprowadzić 4 łyżkami zimnej wody, dodać do zupy i gotować przez 10 minut.
- Warzywa do zupy można przetrzeć
- Zupy grzybowe można gotować z jednego lub kilku gatunków grzybów, takich jak kurki, maślaki, podgrzybki, koźlaki, borowiki, gąski i opieńki.