W najbliższym czasie znajdziecie u nas dużo, ciekawych przepisów na zupy. Jest chłodniej, jesiennie i trzeba rozgrzać ciało. Dzisiaj tradycyjna kartoflanka. Pamiętacie jej smak z dzieciństwa? Jeśli nie - to najwyższy czas na przygotowanie zupy ziemniaczanej!
składniki:
1 litr wody
3-4 duże ziemniaki
1 średnia marchew
1 mała pietruszka
1 mała cebula
mały kawałek selera
mały (ok. 4cm;) kawałek pora
sól, pieprz
łyżeczka kminku
przyrządzanie:
- Warzywa pokroić w kostkę (marchew i pietruszkę można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach), zalać wodą i gotować do miękkości, ok. 25 minut z połową łyżeczki soli.
- Z 1 łyżki masła, kopiatej łyżki mąki i pół szklanki wody zrobić zasmażkę i dodać do zupy, wymieszać.
- Pod koniec gotowania dodać 1-2 ząbki wyciśniętego czosnku, łyżkę kopru. Odstawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę masła.
CZYTAJ O : 8 PRODUKTÓW, KTÓRE ZAWIERAJĄ NAJWIĘCEJ SOLI >>>