Sałatki wiosenne są zdrowe i smaczne, ale łatwo można popaść w rutynę. Są pysznym i pełnowartościowym posiłkiem, ale jeśli codziennie będziemy jeść je w takiej samej konfiguracji i formie, wcale nie wpłyną korzystnie na nasze zdrowie, urodę i wagę. Sałatki są pełne silnych przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Włączenie ich do codziennej diety pobudza metabolizm, zwiększa poziom energii i ma pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Wypróbuj niektóre z tych prostych sposobów, a uczynisz swoją wiosenną sałatkę nie tylko pysznym posiłkiem, ale i dobrą zabawą!
Zobacz też: Sałatka z pieczoną dynią – idealna do pracy!
1. Dodaj chrupiące składniki
Kto nie lubi sobie czasami czegoś pochrupać? W końcu niezdrowe przekąski w dużej mierze przyciągają właśnie tym! Najlepsze sałatki zawierają w sobie chrupiące składniki. Urozmaicają one smak, ale też angażują więcej zmysłów, co działa na nas pobudzająco. Możesz dodać chrupiące warzywa, na przykład kapustę, seler, jabłko, rzodkiewki, ogórek lub sałatę rzymską. Świetnie sprawdzą się też składniki takie jak orzechy, pestki, czy świeżo zrobione grzanki.
Na kolejnej stronie zobacz więcej!