Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Amerykańskie cinnamon rolls – bułeczki cynamonowe

Cinnamon rolls to najsłynniejsze bułeczki śniadaniowe w Ameryce. Rozpływające się w ustach ciasto i cynamonowy aromat sprawia, że śniadanie staje się niezapomnianym przeżyciem.

food-801888_640

składniki:
- 600 g mąki -  7 g drożdży - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki masła - 70 g cukru - 3 jaja - szczypta soli oraz: - 150 g cukru trzcinowego - 2 łyżki cynamonu - 1/4 kostki masła - pół szklanki cukru pudru

przyrządzanie:

1.Mleko wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy, dodajemy masło i biały cukier.

2. Drożdże i 500 g mąki przekładamy do miski i mieszamy. Dodajemy mleko z cukrem i masłem. Dodajemy sól. Miksujemy.

3. Dodajemy po jajku i potem resztę 100 g mąki.

4. Ciasto odkładamy, aby wyrosło.

5. Przygotowujemy nadzienie: cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem, masło roztopić w rondelku i przestudzić.

6. Ciasto wałkujemy i smarujemy naszym nadzieniem,

7. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę i kroimy na równe kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Pieczemy w nagrzanym do 160 C piekarniku przez 30 minut.

ZOBACZ TEŻ: Beza z malinami i serkiem mascarpone