Polecamy

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Rusza Bacardi Legacy Cocktail Competition 2015

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Oliwkowe złoto – rośnie sprzedaż hiszpańskich oliwek

Angielska zapiekanka rybna

Treściwa potrawa z wędzoną rybą i ziemniakami

przepis z kuchni: angielskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 5

składniki:
750 g ziemniaków
400 g wędzonej ryby (makrela, pikling)
250 g świeżej ryby
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
łyżka mąki kukurydzianej
2 jajka na twardo
30 g tartego żółtego sera
liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić, wymieszać z masłem, 3 łyżkami mleka. Świeżą rybę zalać w rondlu pozostałym mlekiem, dodać gałkę, liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Mleko odlać do drugiego garnka, a rybę przykryć i odstawić. Usunąć liść laurowy i do masy rybnej dodać mąkę kukurydzianą, a następnie dokładnie wymieszać. Rybę wędzoną dokładnie obrać ze skóry i ości, a następnie dodać do mleka. Wrzucić również ugotowane wcześniej na twardo, a następnie drobno posiekane jajka oraz natkę. Przyprawić solą, pieprzem. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu i nakryć masą ziemniaczną. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Posypać startym żółtym serem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. 

Podobne artykuły

6 Komentarzy

  1. kunda
    21 września 2005 at 20:37 Odpowiedz

    bardzo smakowalo to calej rodzinie

  2. hmmA
    28 sierpnia 2006 at 14:30 Odpowiedz

    sorki nie rozumiem a co zrobic z ugotowaną na mleku i zmieszana z mąka kukurydzianą czy należy zmieszać razem z rybą wędzoną czy ma stanowić jendą z warstw bo brak dokłądnego opisu!?

  3. wlasnie
    26 października 2006 at 17:50 Odpowiedz

    powiedz mi prosze co zrobic z wedzona ryba wymieszac ja z posostalo czy jak czy zrobic dwie warsty tego smakowitego sosu?jedna ze swierzej a druga z wedzonej rybki….

  4. Barossa
    16 listopada 2006 at 03:21 Odpowiedz

    Dziwny jakiś ten przepis, nie do końca wiadomo co i jak robić, np. co zrobić z masą rybną z mąką kukurydzianą.

  5. adka
    25 kwietnia 2007 at 12:15 Odpowiedz

    ludzie nie wiecie co zrobić? dla mnie jest wszystko jasne jak słońce.

  6. misiek
    13 maja 2008 at 16:29 Odpowiedz

    mmm ale brzmi smakowicie

Zostaw komentarz.

*