Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

8 nowoczesnych narzędzi kuchennych – SPRAWDŹ TO !

8 nowoczesnych narzędzi kuchennych – SPRAWDŹ TO !

Migdałowiec – prosty przepis

Migdałowiec – prosty przepis

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Kotlety mielone – przepis babci

Kotlety mielone – przepis babci

Zupa krem z pieczonego czosnku

Zupa krem z pieczonego czosnku

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

Panna cotta z żurawiną

Panna cotta z żurawiną

Domowy zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków

Ekspresowe ciasteczka marchewkowe

Ekspresowe ciasteczka marchewkowe

Łatwy deser mascarpone z malinami

Łatwy deser mascarpone z malinami

Domowa paella z krewetkami

Domowa paella z krewetkami

Oczyszczający sok z buraka, jabłka i marchwii

Oczyszczający sok z buraka, jabłka i marchwii

CIASTO BOUNTY – prosty i sprawdzony przepis

CIASTO BOUNTY – prosty i sprawdzony przepis

Pyszny piernik według przepisu siostry Anastazji

Pyszny piernik według przepisu siostry Anastazji

Najlepszy przepis na LASAGNE

Najlepszy przepis na LASAGNE

Angielska zapiekanka rybna

Treściwa potrawa z wędzoną rybą i ziemniakami

przepis z kuchni: angielskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 5

składniki:
750 g ziemniaków
400 g wędzonej ryby (makrela, pikling)
250 g świeżej ryby
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
łyżka mąki kukurydzianej
2 jajka na twardo
30 g tartego żółtego sera
liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić, wymieszać z masłem, 3 łyżkami mleka. Świeżą rybę zalać w rondlu pozostałym mlekiem, dodać gałkę, liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Mleko odlać do drugiego garnka, a rybę przykryć i odstawić. Usunąć liść laurowy i do masy rybnej dodać mąkę kukurydzianą, a następnie dokładnie wymieszać. Rybę wędzoną dokładnie obrać ze skóry i ości, a następnie dodać do mleka. Wrzucić również ugotowane wcześniej na twardo, a następnie drobno posiekane jajka oraz natkę. Przyprawić solą, pieprzem. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu i nakryć masą ziemniaczną. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Posypać startym żółtym serem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. 

loading...

6 Komentarzy

  1. kunda
    21 września 2005 at 20:37 Odpowiedz

    bardzo smakowalo to calej rodzinie

  2. hmmA
    28 sierpnia 2006 at 14:30 Odpowiedz

    sorki nie rozumiem a co zrobic z ugotowaną na mleku i zmieszana z mąka kukurydzianą czy należy zmieszać razem z rybą wędzoną czy ma stanowić jendą z warstw bo brak dokłądnego opisu!?

  3. wlasnie
    26 października 2006 at 17:50 Odpowiedz

    powiedz mi prosze co zrobic z wedzona ryba wymieszac ja z posostalo czy jak czy zrobic dwie warsty tego smakowitego sosu?jedna ze swierzej a druga z wedzonej rybki….

  4. Barossa
    16 listopada 2006 at 03:21 Odpowiedz

    Dziwny jakiś ten przepis, nie do końca wiadomo co i jak robić, np. co zrobić z masą rybną z mąką kukurydzianą.

  5. adka
    25 kwietnia 2007 at 12:15 Odpowiedz

    ludzie nie wiecie co zrobić? dla mnie jest wszystko jasne jak słońce.

  6. misiek
    13 maja 2008 at 16:29 Odpowiedz

    mmm ale brzmi smakowicie

Zostaw komentarz.

*