Polecamy

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

24 Henschke Festival już w tę sobotę!

Kubek pełen smaku od Profi!

Kubek pełen smaku od Profi!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Angielska zapiekanka rybna

Treściwa potrawa z wędzoną rybą i ziemniakami

przepis z kuchni: angielskiej

czas: 50 minut

liczba porcji: 5

składniki:
750 g ziemniaków
400 g wędzonej ryby (makrela, pikling)
250 g świeżej ryby
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
łyżka mąki kukurydzianej
2 jajka na twardo
30 g tartego żółtego sera
liść laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić, wymieszać z masłem, 3 łyżkami mleka. Świeżą rybę zalać w rondlu pozostałym mlekiem, dodać gałkę, liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Mleko odlać do drugiego garnka, a rybę przykryć i odstawić. Usunąć liść laurowy i do masy rybnej dodać mąkę kukurydzianą, a następnie dokładnie wymieszać. Rybę wędzoną dokładnie obrać ze skóry i ości, a następnie dodać do mleka. Wrzucić również ugotowane wcześniej na twardo, a następnie drobno posiekane jajka oraz natkę. Przyprawić solą, pieprzem. Ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu i nakryć masą ziemniaczną. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Posypać startym żółtym serem i zapiekać przez 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. 

Podobne artykuły

6 Komentarzy

  1. kunda
    21 września 2005 at 20:37 Odpowiedz

    bardzo smakowalo to calej rodzinie

  2. hmmA
    28 sierpnia 2006 at 14:30 Odpowiedz

    sorki nie rozumiem a co zrobic z ugotowaną na mleku i zmieszana z mąka kukurydzianą czy należy zmieszać razem z rybą wędzoną czy ma stanowić jendą z warstw bo brak dokłądnego opisu!?

  3. wlasnie
    26 października 2006 at 17:50 Odpowiedz

    powiedz mi prosze co zrobic z wedzona ryba wymieszac ja z posostalo czy jak czy zrobic dwie warsty tego smakowitego sosu?jedna ze swierzej a druga z wedzonej rybki….

  4. Barossa
    16 listopada 2006 at 03:21 Odpowiedz

    Dziwny jakiś ten przepis, nie do końca wiadomo co i jak robić, np. co zrobić z masą rybną z mąką kukurydzianą.

  5. adka
    25 kwietnia 2007 at 12:15 Odpowiedz

    ludzie nie wiecie co zrobić? dla mnie jest wszystko jasne jak słońce.

  6. misiek
    13 maja 2008 at 16:29 Odpowiedz

    mmm ale brzmi smakowicie

Zostaw komentarz.

*