Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Bagietki idealne

Francuska piekarnia w Twojej kuchni? Tak, to możliwe, w dodatku nie wymaga tyle wysiłku jak się wydaje! Upiecz z nami bagietki idealne i przekonaj się jak fantastycznie komponują się z każdym daniem. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze, nie można chcieć więcej!
     

czas:

wyrabianie 10 minut

wyrastanie 75 minut

pieczenie 15 minut

liczba porcji: 6 osób

składniki:

  • 120 ml gorącego mleka (1/2 szklanki)
  • 120 ml letniej wody (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g drożdży instant (jedna paczka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 340 g  (2 szklanki) mąki pszennej typu 550 (mąka luksusowa)
  • odrobina mąki do podsypania

przyrządzanie:

Masło i cukier rozpuścić w gorącym mleku, następnie dodać letnią wodę, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać, następnie dodać sól i ponownie wymieszać. Do dużej miski przelać płynne składniki i powoli dodawać suche składniki cały czas mieszając, najlepiej mikserem. Po połączeniu wszystkich składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty, do ujednolicenia ciasta. Jego konsystencja powinna być luźna i lepiąca.

Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około 60 minut lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość. Zależnie od temperatury otoczenia może to nastąpić szybciej (gdy jest bardzo ciepło), bądź później (gdy wyrasta w chłodnym pomieszczeniu).

Gdy ciasto wyrośnie przełożyć na stolnicę posypaną mąką, wyrobić krótko, podzielić na dwie części, z każdej z nich uformować delikatnie długi wałek. Obie bagietki ostrożnie ponacinać w odstępach 5 centymetrowych, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do napuszenia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni z termoobiegiem. Przed włożeniem bagietek ściany piekarnika można kilkakrotnie spryskać wodą, dzięki czemu ich skórka będzie bardziej chrupiąca. Piec około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.

Studzić na kratce przez co najmniej 10 minut.

Smacznego!

 

 

uwagi:
Bagietki będą wspaniałą bazą do bruschetty po włosku