Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Smoothie bananowo-czekoladowe

Smoothie bananowo-czekoladowe

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

5 przysmaków, których każdy z nas powinien spróbować chociaż raz w życiu!

5 przysmaków, których każdy z nas powinien spróbować chociaż raz w życiu!

Czekoladowy mus z bananem i awokado

Czekoladowy mus z bananem i awokado

Jak przygotować słynne francuskie ŚLIMACZKI?

Jak przygotować słynne francuskie ŚLIMACZKI?

4 wskazówki jak poprawić smak NIEUDANEJ SAŁATKI (za słonej, kwaśnej, gorzkiej)

4 wskazówki jak poprawić smak NIEUDANEJ SAŁATKI (za słonej, kwaśnej, gorzkiej)

Lekka i prosta zupa z rybnymi pulpecikami

Lekka i prosta zupa z rybnymi pulpecikami

7 pomysłów na śniadanie w stylu amerykańskim

7 pomysłów na śniadanie w stylu amerykańskim

Carpaccio z pomarańczy

Carpaccio z pomarańczy

Buraczane carpaccio

Buraczane carpaccio

Babeczki bananowe Nigelli – ZAWSZE WYCHODZĄ!

Babeczki bananowe Nigelli – ZAWSZE WYCHODZĄ!

Szybka, kremowa zupa z KALAFIORA

Szybka, kremowa zupa z KALAFIORA

Szpinakowy dip do chipsów i nachosów

Szpinakowy dip do chipsów i nachosów

Tarta ze szparagami i pomidorami

Tarta ze szparagami i pomidorami

Uniwersalna pasta z awokado do : ziemniaków, sałatek, jajek, kanapek

Uniwersalna pasta z awokado do : ziemniaków, sałatek, jajek, kanapek

Jak dobrać oliwę do potrawy? 3 PROSTE WSKAZÓWKI

Jak dobrać oliwę do potrawy? 3 PROSTE WSKAZÓWKI

Bakłażany w ziołach

Bakłażany należą do tej grupy warzyw, których raczej nie spożywamy na surowo. Dlatego na zimę lepiej je "wpakować" w słoiki niż zamrozić... To drugie mogłoby się zresztą zakończyć małą kulinarną katastrofą...

czas: 90 minut

składniki:
1 kg bakłażanów 250 ml oliwy z oliwek garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano)

przyrządzanie:

Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół – piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.

uwagi:
Doskonałe na przystawkę posypane żółtym serkiem lub podawane z plasterkami pomidorów. Można też stosować bakłażany jako dodatek do potraw.

loading...

4 Komentarzy

  1. iza
    8 sierpnia 2006 at 21:05 Odpowiedz

    a czy bakłazany stracą swoją goryczkę? nie trzeba ich potraktowac cytryną lub solą?

  2. palce lizać
    8 sierpnia 2006 at 21:15 Odpowiedz

    zdecydowna większość dostępnych w Polsce bakłażanów jest tak łagodna, że nie trzeba tego robić

  3. lupa
    3 października 2008 at 09:41 Odpowiedz

    a ja zamrażam bakłażany! nadają się potem do duszenia (np w śmietanie) i do wszelkich ratatouile wielowarzywnych. kroję je w grubą kostkę razem ze skórą, solę na sicie, po 20min. płuczę, osączam i zamrażam w foliowym woreczku.

  4. anna
    9 września 2012 at 19:05 Odpowiedz

    przepis na bakłażany z Ukrainy: 5 kg bakłazanów obrać i pokroić w grubą kostkę (2×2 cm). Zagotować zalewę: 5 l wody+ 300 g soli + 150g octu + 300g cukru (zresztą można dosmaczyć po swojemu). Do gotującej się zalewy wrzucić bakłażany (można na raty), obgotować aż zmiękną (biały miąższ zrobi się szarawy). Wyjmować z zalewy i rozłożyć na tacach do ostudzenia. 150g czosnku posiekać drobniutko + 2-3 papryczki ostre też posiekać + ok. 1 l oleju. Wymieszać z bakłażanami i do słoików. Można nie pasteryzować, ale ja nie miałam odwagi i spasteryzowałam ok. 5 min.

Zostaw komentarz.

*