Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Bakłażany w ziołach

Bakłażany należą do tej grupy warzyw, których raczej nie spożywamy na surowo. Dlatego na zimę lepiej je "wpakować" w słoiki niż zamrozić... To drugie mogłoby się zresztą zakończyć małą kulinarną katastrofą...

czas: 90 minut

składniki:
1 kg bakłażanów 250 ml oliwy z oliwek garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano)

przyrządzanie:

Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół – piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.

uwagi:
Doskonałe na przystawkę posypane żółtym serkiem lub podawane z plasterkami pomidorów. Można też stosować bakłażany jako dodatek do potraw.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. iza
    8 sierpnia 2006 at 21:05 Odpowiedz

    a czy bakłazany stracą swoją goryczkę? nie trzeba ich potraktowac cytryną lub solą?

  2. palce lizać
    8 sierpnia 2006 at 21:15 Odpowiedz

    zdecydowna większość dostępnych w Polsce bakłażanów jest tak łagodna, że nie trzeba tego robić

  3. lupa
    3 października 2008 at 09:41 Odpowiedz

    a ja zamrażam bakłażany! nadają się potem do duszenia (np w śmietanie) i do wszelkich ratatouile wielowarzywnych. kroję je w grubą kostkę razem ze skórą, solę na sicie, po 20min. płuczę, osączam i zamrażam w foliowym woreczku.

  4. anna
    9 września 2012 at 19:05 Odpowiedz

    przepis na bakłażany z Ukrainy: 5 kg bakłazanów obrać i pokroić w grubą kostkę (2×2 cm). Zagotować zalewę: 5 l wody+ 300 g soli + 150g octu + 300g cukru (zresztą można dosmaczyć po swojemu). Do gotującej się zalewy wrzucić bakłażany (można na raty), obgotować aż zmiękną (biały miąższ zrobi się szarawy). Wyjmować z zalewy i rozłożyć na tacach do ostudzenia. 150g czosnku posiekać drobniutko + 2-3 papryczki ostre też posiekać + ok. 1 l oleju. Wymieszać z bakłażanami i do słoików. Można nie pasteryzować, ale ja nie miałam odwagi i spasteryzowałam ok. 5 min.

Zostaw komentarz.

*