Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Bakłażany w ziołach

Bakłażany należą do tej grupy warzyw, których raczej nie spożywamy na surowo. Dlatego na zimę lepiej je "wpakować" w słoiki niż zamrozić... To drugie mogłoby się zresztą zakończyć małą kulinarną katastrofą...

czas: 90 minut

składniki:
1 kg bakłażanów 250 ml oliwy z oliwek garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano)

przyrządzanie:

Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół – piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.

uwagi:
Doskonałe na przystawkę posypane żółtym serkiem lub podawane z plasterkami pomidorów. Można też stosować bakłażany jako dodatek do potraw.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. iza
    8 sierpnia 2006 at 21:05 Odpowiedz

    a czy bakłazany stracą swoją goryczkę? nie trzeba ich potraktowac cytryną lub solą?

  2. palce lizać
    8 sierpnia 2006 at 21:15 Odpowiedz

    zdecydowna większość dostępnych w Polsce bakłażanów jest tak łagodna, że nie trzeba tego robić

  3. lupa
    3 października 2008 at 09:41 Odpowiedz

    a ja zamrażam bakłażany! nadają się potem do duszenia (np w śmietanie) i do wszelkich ratatouile wielowarzywnych. kroję je w grubą kostkę razem ze skórą, solę na sicie, po 20min. płuczę, osączam i zamrażam w foliowym woreczku.

  4. anna
    9 września 2012 at 19:05 Odpowiedz

    przepis na bakłażany z Ukrainy: 5 kg bakłazanów obrać i pokroić w grubą kostkę (2×2 cm). Zagotować zalewę: 5 l wody+ 300 g soli + 150g octu + 300g cukru (zresztą można dosmaczyć po swojemu). Do gotującej się zalewy wrzucić bakłażany (można na raty), obgotować aż zmiękną (biały miąższ zrobi się szarawy). Wyjmować z zalewy i rozłożyć na tacach do ostudzenia. 150g czosnku posiekać drobniutko + 2-3 papryczki ostre też posiekać + ok. 1 l oleju. Wymieszać z bakłażanami i do słoików. Można nie pasteryzować, ale ja nie miałam odwagi i spasteryzowałam ok. 5 min.

Zostaw komentarz.

*