Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Domowa babka makowa z lukrem

Domowa babka makowa z lukrem

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Sałatka z czerwonej kapusty i zielonych warzyw

Truskawkowy shake w wersji FIT

Truskawkowy shake w wersji FIT

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

11 niesamowitych pomysłów na wykorzystanie odpadków kuchennych

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Produkty spożywcze, które niekorzystnie wpływają na nasze włosy

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

Pomysł na słodkie śniadanie: domowe gofry!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

8 pomysłów na drugie śniadanie, które możesz zabrać do pracy!

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Brukselka – dlaczego powinniśmy ją jeść?

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Bakłażany w ziołach

Bakłażany należą do tej grupy warzyw, których raczej nie spożywamy na surowo. Dlatego na zimę lepiej je "wpakować" w słoiki niż zamrozić... To drugie mogłoby się zresztą zakończyć małą kulinarną katastrofą...

czas: 90 minut

składniki:
1 kg bakłażanów 250 ml oliwy z oliwek garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano)

przyrządzanie:

Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół – piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.

uwagi:
Doskonałe na przystawkę posypane żółtym serkiem lub podawane z plasterkami pomidorów. Można też stosować bakłażany jako dodatek do potraw.

Podobne artykuły

4 Komentarzy

  1. iza
    8 sierpnia 2006 at 21:05 Odpowiedz

    a czy bakłazany stracą swoją goryczkę? nie trzeba ich potraktowac cytryną lub solą?

  2. palce lizać
    8 sierpnia 2006 at 21:15 Odpowiedz

    zdecydowna większość dostępnych w Polsce bakłażanów jest tak łagodna, że nie trzeba tego robić

  3. lupa
    3 października 2008 at 09:41 Odpowiedz

    a ja zamrażam bakłażany! nadają się potem do duszenia (np w śmietanie) i do wszelkich ratatouile wielowarzywnych. kroję je w grubą kostkę razem ze skórą, solę na sicie, po 20min. płuczę, osączam i zamrażam w foliowym woreczku.

  4. anna
    9 września 2012 at 19:05 Odpowiedz

    przepis na bakłażany z Ukrainy: 5 kg bakłazanów obrać i pokroić w grubą kostkę (2×2 cm). Zagotować zalewę: 5 l wody+ 300 g soli + 150g octu + 300g cukru (zresztą można dosmaczyć po swojemu). Do gotującej się zalewy wrzucić bakłażany (można na raty), obgotować aż zmiękną (biały miąższ zrobi się szarawy). Wyjmować z zalewy i rozłożyć na tacach do ostudzenia. 150g czosnku posiekać drobniutko + 2-3 papryczki ostre też posiekać + ok. 1 l oleju. Wymieszać z bakłażanami i do słoików. Można nie pasteryzować, ale ja nie miałam odwagi i spasteryzowałam ok. 5 min.

Zostaw komentarz.

*