Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Domowe bułeczki cynamonowe

Domowe bułeczki cynamonowe

Brushetta z pomidorami i bazylią

Brushetta z pomidorami i bazylią

Zupa krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe

Kapuśniaczki prosty przepis

Kapuśniaczki prosty przepis

Domowy groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Najszybszy i najtańszy KREM do tortów

Filety z dorsza w sosie curry

Filety z dorsza w sosie curry

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Surówka obiadowa – SELER, MARCHEWKA, PIETRUSZKA

Biała kapusta z papryką

Niecodzienne, wywodzące się z kuchni węgierskiej, połączenie kapusty i papryki doskonale nadające się jako dodatek lub lekkie danie główne.

przepis z kuchni: węgierskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
mała główka białej kapusty
2 czerwone papryki
1 papryczka pepperoni
2 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
szczypta sproszkowanego chilli
1 litra soku jabłkowego
2 łyżki masła
cztery łyżki śmietany

przyrządzanie:

Kapustę oczyścić i cienko poszatkować. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Pepperoni oczyścić z nasion i drobno posiekać, a następnie wraz z papryką podsmażyć chwilkę na maśle. Dodać poszatkowaną kapustę, przyprawy i sos jabłkowy. Wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut. Nieco ostudzić i dodać śmietanę.

uwagi:
Wspaniale smakuje z kluskami z ziemniaków lub z makaronem. W celu uzyskania bardziej wykwintnego smaku można dodać na początku duszenia ok. 1/3 szklanki białego wytrawnego wina.

loading...

11 Komentarzy

  1. Iza
    15 lutego 2006 at 15:36 Odpowiedz

    polecam!
    dobre, szybkie danie.
    może odrobine pikantne,ale o to w tym chodzi.
    zawsze mozna dodać makaronu.

  2. zuzka
    8 października 2007 at 10:17 Odpowiedz

    bardzo dobre

  3. tylko
    7 grudnia 2007 at 22:41 Odpowiedz

    ze peperoni to jest nazwa specjalnej kielbasy, a nie papryczki.

  4. ania
    4 lutego 2008 at 20:32 Odpowiedz

    do komentarza tylko…. peperoni to po wlosku papryka…a ostra papryczka to peperoncino – wiec nie wiem co do tego ma kielbasa???

  5. kuchara
    23 lutego 2008 at 16:51 Odpowiedz

    Biała kapusta nie potrzebuje tak długiego duszenia. Papka się zrobi i tyle. Połowa podanego czasu to już nadto.

  6. dar
    18 stycznia 2009 at 14:50 Odpowiedz

    Powiem szczerze ze zrobilem wszytsko wedlug przepisu, ale czegos tak niedobrego to jeszcze w zyciu nie jadlem.Po pierwszym kesie danie wyladowalo w koszu…odradzam

  7. ja :))
    4 września 2009 at 11:32 Odpowiedz

    może być smaczne -tylko dlaczeo 1 litr octu jabłkowego ???? nie dziwię się ze danie nie smakowało :))))

  8. buster
    12 marca 2010 at 17:33 Odpowiedz

    patrzę i patrzę i nie mogę w przepisie dojrzeć octu jabłkowego który dojrzał jeden z komentatorów………..:)

  9. zrobilam
    13 października 2010 at 13:04 Odpowiedz

    bardzo przyzwoite i smaczne danie, polecam

  10. elelanor
    30 listopada 2010 at 18:20 Odpowiedz

    zawsze problem z pepperoni:) dla wlochow to faktycznie papryka tyle ze pisze sie \’peperoni\’ przez jedno \’p\’, dla amerykanow to kielbasa w stylu salami i domyslam sie ze wlasnie o nia chodzi. przepis smacznie wyglada wiec na pewno bede testowac:)

  11. lucyna19461
    2 sierpnia 2013 at 23:46 Odpowiedz

    w przepisie jest sok jabłkowy a nie ocet jabłkowy

Zostaw komentarz.

*