Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Biała kapusta z papryką

Niecodzienne, wywodzące się z kuchni węgierskiej, połączenie kapusty i papryki doskonale nadające się jako dodatek lub lekkie danie główne.

przepis z kuchni: węgierskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
mała główka białej kapusty
2 czerwone papryki
1 papryczka pepperoni
2 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
szczypta sproszkowanego chilli
1 litra soku jabłkowego
2 łyżki masła
cztery łyżki śmietany

przyrządzanie:

Kapustę oczyścić i cienko poszatkować. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Pepperoni oczyścić z nasion i drobno posiekać, a następnie wraz z papryką podsmażyć chwilkę na maśle. Dodać poszatkowaną kapustę, przyprawy i sos jabłkowy. Wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut. Nieco ostudzić i dodać śmietanę.

uwagi:
Wspaniale smakuje z kluskami z ziemniaków lub z makaronem. W celu uzyskania bardziej wykwintnego smaku można dodać na początku duszenia ok. 1/3 szklanki białego wytrawnego wina.

Podobne artykuły

11 Komentarzy

  1. Iza
    15 lutego 2006 at 15:36 Odpowiedz

    polecam!
    dobre, szybkie danie.
    może odrobine pikantne,ale o to w tym chodzi.
    zawsze mozna dodać makaronu.

  2. zuzka
    8 października 2007 at 10:17 Odpowiedz

    bardzo dobre

  3. tylko
    7 grudnia 2007 at 22:41 Odpowiedz

    ze peperoni to jest nazwa specjalnej kielbasy, a nie papryczki.

  4. ania
    4 lutego 2008 at 20:32 Odpowiedz

    do komentarza tylko…. peperoni to po wlosku papryka…a ostra papryczka to peperoncino – wiec nie wiem co do tego ma kielbasa???

  5. kuchara
    23 lutego 2008 at 16:51 Odpowiedz

    Biała kapusta nie potrzebuje tak długiego duszenia. Papka się zrobi i tyle. Połowa podanego czasu to już nadto.

  6. dar
    18 stycznia 2009 at 14:50 Odpowiedz

    Powiem szczerze ze zrobilem wszytsko wedlug przepisu, ale czegos tak niedobrego to jeszcze w zyciu nie jadlem.Po pierwszym kesie danie wyladowalo w koszu…odradzam

  7. ja :))
    4 września 2009 at 11:32 Odpowiedz

    może być smaczne -tylko dlaczeo 1 litr octu jabłkowego ???? nie dziwię się ze danie nie smakowało :))))

  8. buster
    12 marca 2010 at 17:33 Odpowiedz

    patrzę i patrzę i nie mogę w przepisie dojrzeć octu jabłkowego który dojrzał jeden z komentatorów………..:)

  9. zrobilam
    13 października 2010 at 13:04 Odpowiedz

    bardzo przyzwoite i smaczne danie, polecam

  10. elelanor
    30 listopada 2010 at 18:20 Odpowiedz

    zawsze problem z pepperoni:) dla wlochow to faktycznie papryka tyle ze pisze sie \’peperoni\’ przez jedno \’p\’, dla amerykanow to kielbasa w stylu salami i domyslam sie ze wlasnie o nia chodzi. przepis smacznie wyglada wiec na pewno bede testowac:)

  11. lucyna19461
    2 sierpnia 2013 at 23:46 Odpowiedz

    w przepisie jest sok jabłkowy a nie ocet jabłkowy

Zostaw komentarz.

*