Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Biała kapusta z papryką

Niecodzienne, wywodzące się z kuchni węgierskiej, połączenie kapusty i papryki doskonale nadające się jako dodatek lub lekkie danie główne.

przepis z kuchni: węgierskiej

czas: 60 minut

liczba porcji: 4

składniki:
mała główka białej kapusty
2 czerwone papryki
1 papryczka pepperoni
2 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
szczypta sproszkowanego chilli
1 litra soku jabłkowego
2 łyżki masła
cztery łyżki śmietany

przyrządzanie:

Kapustę oczyścić i cienko poszatkować. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w drobną kostkę. Pepperoni oczyścić z nasion i drobno posiekać, a następnie wraz z papryką podsmażyć chwilkę na maśle. Dodać poszatkowaną kapustę, przyprawy i sos jabłkowy. Wymieszać. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut. Nieco ostudzić i dodać śmietanę.

uwagi:
Wspaniale smakuje z kluskami z ziemniaków lub z makaronem. W celu uzyskania bardziej wykwintnego smaku można dodać na początku duszenia ok. 1/3 szklanki białego wytrawnego wina.

Podobne artykuły

11 Komentarzy

  1. Iza
    15 lutego 2006 at 15:36 Odpowiedz

    polecam!
    dobre, szybkie danie.
    może odrobine pikantne,ale o to w tym chodzi.
    zawsze mozna dodać makaronu.

  2. zuzka
    8 października 2007 at 10:17 Odpowiedz

    bardzo dobre

  3. tylko
    7 grudnia 2007 at 22:41 Odpowiedz

    ze peperoni to jest nazwa specjalnej kielbasy, a nie papryczki.

  4. ania
    4 lutego 2008 at 20:32 Odpowiedz

    do komentarza tylko…. peperoni to po wlosku papryka…a ostra papryczka to peperoncino – wiec nie wiem co do tego ma kielbasa???

  5. kuchara
    23 lutego 2008 at 16:51 Odpowiedz

    Biała kapusta nie potrzebuje tak długiego duszenia. Papka się zrobi i tyle. Połowa podanego czasu to już nadto.

  6. dar
    18 stycznia 2009 at 14:50 Odpowiedz

    Powiem szczerze ze zrobilem wszytsko wedlug przepisu, ale czegos tak niedobrego to jeszcze w zyciu nie jadlem.Po pierwszym kesie danie wyladowalo w koszu…odradzam

  7. ja :))
    4 września 2009 at 11:32 Odpowiedz

    może być smaczne -tylko dlaczeo 1 litr octu jabłkowego ???? nie dziwię się ze danie nie smakowało :))))

  8. buster
    12 marca 2010 at 17:33 Odpowiedz

    patrzę i patrzę i nie mogę w przepisie dojrzeć octu jabłkowego który dojrzał jeden z komentatorów………..:)

  9. zrobilam
    13 października 2010 at 13:04 Odpowiedz

    bardzo przyzwoite i smaczne danie, polecam

  10. elelanor
    30 listopada 2010 at 18:20 Odpowiedz

    zawsze problem z pepperoni:) dla wlochow to faktycznie papryka tyle ze pisze sie \’peperoni\’ przez jedno \’p\’, dla amerykanow to kielbasa w stylu salami i domyslam sie ze wlasnie o nia chodzi. przepis smacznie wyglada wiec na pewno bede testowac:)

  11. lucyna19461
    2 sierpnia 2013 at 23:46 Odpowiedz

    w przepisie jest sok jabłkowy a nie ocet jabłkowy

Zostaw komentarz.

*