Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

PRZEPISY na 12 dań, które muszą znaleźć się na WIGILIJNYM STOLE

PRZEPISY na 12 dań, które muszą znaleźć się na WIGILIJNYM STOLE

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Makowiec na kruchym spodzie – najlepszy przepis!

Makowiec na kruchym spodzie – najlepszy przepis!

8 zdrowotnych właściwości BIAŁEJ KAPUSTY

8 zdrowotnych właściwości BIAŁEJ KAPUSTY

Herbata po arabsku ze świeżą miętą

Herbata po arabsku ze świeżą miętą

Jak przygotować filety z karpia? Zobacz krótki poradnik

Jak przygotować filety z karpia? Zobacz krótki poradnik

Ciasto marchewkowe przekładane kremem z serka mascarpone

Ciasto marchewkowe przekładane kremem z serka mascarpone

TOP 10 najlepszych przepisów wegetariańskich na PalceLizac.pl

TOP 10 najlepszych przepisów wegetariańskich na PalceLizac.pl

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Brownie czekoladowe – 0 grama CUKRU!

Właśnie przeszliście na przedwakacyjną dietę, ale nie chcecie rezygnować ze swojej ulubionej czekolady? Mamy dla was kompromis - ciasto czekoladowe, które nie zawiera ani grama cukru. Jest dietetyczne, a przy tym nadal niezwykle pyszne. 

składniki:

  • 110 g masła
  • 75 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 170 g suszonych daktyli (miękkich i klejących)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 70 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 80 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych

przyrządzanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

     

  2. Masło roztopić, przestudzić. W misie malaksera umieścić daktyle i drobno posiekać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao, mleko, jajka i zmiksować do połączenia się składników (nie za długo). Dodać  masło i zmiksować. Dodać orzechy włoskie.

     

  3. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, równo rozprowadzić.

     

  4. Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto sprawdzane patyczkiem nie powinno być surowe, ale może być oblepione ciastem. Wyjąć, wystudzić, pokroić na 9 kwadratów.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy

loading...