Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

PRZEPISY na 12 dań, które muszą znaleźć się na WIGILIJNYM STOLE

PRZEPISY na 12 dań, które muszą znaleźć się na WIGILIJNYM STOLE

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Świąteczne pomysły na prezent dla fanów gotowania

Makowiec na kruchym spodzie – najlepszy przepis!

Makowiec na kruchym spodzie – najlepszy przepis!

8 zdrowotnych właściwości BIAŁEJ KAPUSTY

8 zdrowotnych właściwości BIAŁEJ KAPUSTY

Herbata po arabsku ze świeżą miętą

Herbata po arabsku ze świeżą miętą

Jak przygotować filety z karpia? Zobacz krótki poradnik

Jak przygotować filety z karpia? Zobacz krótki poradnik

Ciasto marchewkowe przekładane kremem z serka mascarpone

Ciasto marchewkowe przekładane kremem z serka mascarpone

TOP 10 najlepszych przepisów wegetariańskich na PalceLizac.pl

TOP 10 najlepszych przepisów wegetariańskich na PalceLizac.pl

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

10 powodów, dla których warto jeść PIETRUSZKĘ

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

TOP 5 najlepszych książek kucharskich – idealne na prezent!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Sernik wiedeński – najlepszy przepis!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Ciasto kajmakowo-orzechowe typu SNICKERS – bez pieczenia!

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Mocno rozgrzewająca herbata lipowa z malinami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

BULGOGI – grillowana wołowina

Bulgogi to tradycyjny przepis kuchni koreańskiej. To grillowana wołowina w aromatycznej marynacie na bazie sosu sojowego. Warto spróbować! 

składniki:

  • 400 g dobrej jakości wołowiny (np. rumsztyk, polędwica)*
  • olej do smażenia (np. sezamowy)
  • ½ średniej marchewki, pokrojonej w grubą zapałkę
  • ½ średniej cebuli, pokrojonej w grubsze piórka
  • 4-5 zielonych cebulek, biała część w całości, zielona posiekana
  • prażony sezam, do posypania
marynata:
  • 4 łyżki (60 ml) sosu sojowego
  • ½ szklanki (125 ml) wody
  • 4 łyżeczki (20 m) oleju sezamowego
  • 2½ łyżki (35 g) cukru
  • 3 łyżki zielonej cebulki lub pora, tylko biała część, drobno posiekana
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku (4 duże ząbki)
  • 2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
  • ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

przyrządzanie:

Wołowinę pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie (2-3 mm) nieduże plasterki. Żeby mięso dobrze się kroiło, najlepiej jest je wcześniej włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Przygotuj marynatę. Sos sojowy wymieszaj z wodą i olejem sezamowym, zalej tym drobno posiekaną zieloną cebulkę, czosnek i cebulę. Dodaj pieprz oraz syrop ryżowy (jeśli używasz) i wymieszaj. Wołowinę włóż do marynaty, wymieszaj dobrze, wmasowując marynatę w mięso przez kilka minut.  Odstaw przynajmniej na godzinę w temperaturze pokojowej lub wstaw na noc do lodówki (szczególnie jeśli używasz twardszej wołowiny).

Zamarynowane mięso przełóż na sito, odcedź z nadmiaru marynaty. Rozgrzej mocno dużą patelnię – idealna będzie ciężka, żeliwna, grillowa i posmaruj ją cienką warstwą oleju (sezamowy podkreśli smak dania). Odcedzoną wołowinę wymieszaj z białymi kawałkami zielonej cebulki oraz marchewką i cebulą. Smaż/grilluj krótko na mocno rozgrzanej patelni, mieszając, aż warzywa zmiękną i mięso straci surowość, a na patelni pozostanie jeszcze trochę sosu. Posyp posiekaną zieloną cebulką i prażonym sezamem.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...