Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

8 świetnych pomysłów na SZPARAGI

8 świetnych pomysłów na SZPARAGI

Zupa krem KREWETKOWY

Zupa krem KREWETKOWY

Jak ugotować ryż na sypko

Jak ugotować ryż na sypko

Owoce w czekoladzie

Owoce w czekoladzie

Smoothie ze świeżych truskawek i awokado

Smoothie ze świeżych truskawek i awokado

Domowy jogurt z musem truskawkowym

Domowy jogurt z musem truskawkowym

Koktajl dwuwarstwowy – z bananem i truskawką

Koktajl dwuwarstwowy – z bananem i truskawką

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem

10 pomysłów na deser z okazji DNIA DZIECKA

10 pomysłów na deser z okazji DNIA DZIECKA

10 pomysłów na kolację z okazji DNIA MATKI

10 pomysłów na kolację z okazji DNIA MATKI

Koktajl truskawkowy z sokiem z limonki

Koktajl truskawkowy z sokiem z limonki

Bezmięsne kotlety z brokuła i kalafiora

Bezmięsne kotlety z brokuła i kalafiora

Brokuł z posypką cytrynową

Brokuł z posypką cytrynową

10 przepisów na TORTY urodzinowe

10 przepisów na TORTY urodzinowe

Pyszna bruschetta z pomidorami i papryką

Pyszna bruschetta z pomidorami i papryką

Smoothie dnia = MANGO + SZPINAK

Smoothie dnia = MANGO + SZPINAK

BULGOGI – grillowana wołowina

Bulgogi to tradycyjny przepis kuchni koreańskiej. To grillowana wołowina w aromatycznej marynacie na bazie sosu sojowego. Warto spróbować! 

składniki:

  • 400 g dobrej jakości wołowiny (np. rumsztyk, polędwica)*
  • olej do smażenia (np. sezamowy)
  • ½ średniej marchewki, pokrojonej w grubą zapałkę
  • ½ średniej cebuli, pokrojonej w grubsze piórka
  • 4-5 zielonych cebulek, biała część w całości, zielona posiekana
  • prażony sezam, do posypania
marynata:
  • 4 łyżki (60 ml) sosu sojowego
  • ½ szklanki (125 ml) wody
  • 4 łyżeczki (20 m) oleju sezamowego
  • 2½ łyżki (35 g) cukru
  • 3 łyżki zielonej cebulki lub pora, tylko biała część, drobno posiekana
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku (4 duże ząbki)
  • 2 łyżki cebuli, drobno posiekanej
  • ⅛ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego

przyrządzanie:

Wołowinę pokrój w poprzek włókien w bardzo cienkie (2-3 mm) nieduże plasterki. Żeby mięso dobrze się kroiło, najlepiej jest je wcześniej włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Przygotuj marynatę. Sos sojowy wymieszaj z wodą i olejem sezamowym, zalej tym drobno posiekaną zieloną cebulkę, czosnek i cebulę. Dodaj pieprz oraz syrop ryżowy (jeśli używasz) i wymieszaj. Wołowinę włóż do marynaty, wymieszaj dobrze, wmasowując marynatę w mięso przez kilka minut.  Odstaw przynajmniej na godzinę w temperaturze pokojowej lub wstaw na noc do lodówki (szczególnie jeśli używasz twardszej wołowiny).

Zamarynowane mięso przełóż na sito, odcedź z nadmiaru marynaty. Rozgrzej mocno dużą patelnię – idealna będzie ciężka, żeliwna, grillowa i posmaruj ją cienką warstwą oleju (sezamowy podkreśli smak dania). Odcedzoną wołowinę wymieszaj z białymi kawałkami zielonej cebulki oraz marchewką i cebulą. Smaż/grilluj krótko na mocno rozgrzanej patelni, mieszając, aż warzywa zmiękną i mięso straci surowość, a na patelni pozostanie jeszcze trochę sosu. Posyp posiekaną zieloną cebulką i prażonym sezamem.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...