Smak dzieciństwa. Spróbuj a nigdy więcej nie kupisz już chleba w sklepie! Pyszny, chrupiący, domowy chlebek razowy.
składniki:
Zakwas:
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 100 ml letniej wody
- 350 g mąki żytniej razowej
- 400 g maki pszennej
- łyzka soli
- 600 ml letniej wody
- dowolne dodatki - siemie lniane, pestki słonecznika, pestki dyni
- olej i otręby do wysypania foremki
przyrządzanie:
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej wymieszaj z letnią wodą. Przykryj, tak by powietrze swobodnie dochodziło i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Do zakwasu codziennie dodawaj po 2-3 łyżki mąki. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza, to znak, że zakwas jest gotowy.
- W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto, powinno być klejące.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw na co najmniej 12 godzin w ciepłe miejsce.
- Piekarnik nagrzej do 210 st.C ( góra dół, bez termoobiegu).
- Foremkę keksową wysmaruj olejem i posyp otrębami.
- Przełóż 2-3 łyżki wyrośniętego ciasta do słoiczka – będziesz miała gotowy zakwas na kolejny raz.
- Przełóż ciasto do formy, wilgotną ręką wyrównaj wierzch ciasta. Następnie wstaw do piekarnika na 10 minut
- Po 10 minutach wyciągnij z piekarnika i natnij lekko już twardy wierzch ciasta. Wstaw chleb do piekarnika na kolejne 50 minut.
- Gotowy chleb odstaw do ostygnięcia na około 10 minut, następnie wyjmij chleb z foremki.
- Smacznego!
Zobacz też: Przepis na domową granolę