Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

Sycąca zupa z fasoli

Sycąca zupa z fasoli

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Niesamowita przekąska, którą jesteście w stanie przygotować w mgnieniu oka. Smakuje, wygląda i sprawdza się na wszelkich przyjęciach.

składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 450 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 1 cebula
  • 200 g serka wiejskiego
  • 3 jajka
  • ½ szklanki tartego parmezanu lub innego żółtego sera
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • mąka do posypania formy

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć z niego jak najwięcej wody – na durszlaku lub w dłoniach. Położyć go na desce do krojenia i grubo posiekać. Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na łyżce oliwy. Można oprószyć ją solą, aby szybciej zmiękła. Rozmrożony szpinak wymieszać ze startym parmezanem, czosnkiem, cebulą oraz serkiem wiejskim. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Osobiście uważam, że rozmrożony, posiekany szpinak można dodać na patelnię do cebuli na kilka minut i dopiero wtedy wymieszać go z pozostałymi składnikami. Pozbędziemy się wtedy nadmiaru wody, której nie uda się wycisnąć – następnym razem tak zrobię. Do szpinaku dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Strzepać nadmiar mąki. Ciasto francuskie rozwinąć, a następnie delikatnie rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Płat ciasta ma mieć takie wymiary, aby było możliwe wyłożenie nim dna formy do zapiekania a także przykrycie farszu z wierzchu. Ciasto francuskie przełożyć do formy a następnie dokładnie docinać do jej dna i brzegów. Farsz wyłożyć na ciasto i wyrównać a następnie przykryć zwisającym poza brzegami formy ciastem. Ciasto z wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 30 minut.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...