To proste ciasto bez pieczenia podbije kubki smakowe każdego łakomczucha. Kokosowy smak i delikatny biszkopt - z pewnością się jemu nie oprzesz!
składniki:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 200 g wiórków kokosowych
- gotowy spód biszkoptowy
- wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
- 1 łyżka cukru pudru
- siekane migdały
przyrządzanie:
1. Kupiony biszkopt przekrajamy na trzy części. Spód wkładamy do tortownicy.
2. Przygotowujemy krem kokosowy, którym będziemy przekładać biszkopt:
– W 1,5 szklanki mleka rozpuszczamy przesianą mąkę pszenną.
– Drugą część mleka zagotowujemy razem z cukrem.
– Gotujące się mleko zestawiamy z ognia i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką mieszaninę mleka z mąką. Odstawiamy, aż zgęstnieje.
– Miękką margarynę chwilę miksujemy razem z olejkiem śmietankowym. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując.
– Dodajemy wiórki i mieszamy.
3. Każdą warstwę biszkoptu przekładamy kremem, a na samą górę sypiemy wiórki kokosowe i posiekane migdały.
4. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.