Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZIELONA BOMBA WITAMINOWA: sałata + kiwi + jabłko + migdały

ZIELONA BOMBA WITAMINOWA: sałata + kiwi + jabłko + migdały

5 słodkich prezentów, które wykonasz samodzielnie!

5 słodkich prezentów, które wykonasz samodzielnie!

ZAKWAS NA BARSZCZ

ZAKWAS NA BARSZCZ

8 pomysłów na wykorzystanie w daniach IMBIRU!

8 pomysłów na wykorzystanie w daniach IMBIRU!

Kawowe muffiny

Kawowe muffiny

ZAPIEKANKA NA OSTRO: z serem, pieczarkami i makaronem

ZAPIEKANKA NA OSTRO: z serem, pieczarkami i makaronem

8 zdrowotnych właściwości WODY Z KAKTUSA

8 zdrowotnych właściwości WODY Z KAKTUSA

3 powody, dla których warto PIĆ KOKTAJLE CODZIENNIE!

3 powody, dla których warto PIĆ KOKTAJLE CODZIENNIE!

3 składnikowe ciasteczka BEZ CUKRU

3 składnikowe ciasteczka BEZ CUKRU

Pizza z tuńczykiem i kaparami

Pizza z tuńczykiem i kaparami

Koktajl z masłem orzechowym, daktylami i płatkami ryżowymi

Koktajl z masłem orzechowym, daktylami i płatkami ryżowymi

CIASTECZKA Z DODATKIEM SŁODYCZY KINDER

CIASTECZKA Z DODATKIEM SŁODYCZY KINDER

SZYBKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SZYBKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

7 produktów, które uniemożliwiają ci SPOKOJNY SEN

7 produktów, które uniemożliwiają ci SPOKOJNY SEN

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Zielony koktajl: szpinak + limonka + miód + banan

Zielony koktajl: szpinak + limonka + miód + banan

Ciasto Śliwka w czekoladzie

Ciemne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym z dodatkiem suszonych śliwek smakuje jak popularne słodycze

czas: 1 godz. + 3 godz. moczenia śliwek

liczba porcji: 16

składniki:

 Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru

 

8 łyżek mąki pszennej| 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

 

1 łyżeczka spirytusu (lub octu)

 

Krem: 3 szklanki mleka 0,75 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki cukru 250 g margaryny 1 aromat waniliowy 2 szklanki mleka

 

500 g sliwek suszonych kalifornijskich

 

0,5 szklanki wódki| 2 łyżki wody

 

 Polewa: 2 gorzkie czekolady (200 g) 0,5 szklanki śmietany 70 g margaryny

 

 

przyrządzanie:

Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao i spirytus. Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę. Piec ok. 30 minut  w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, a następnie przekroić na pół.

 

2 szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance rozmieszać mąkę z cukrem i dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem śmietankowym. Krem rozsmarować na dolnej warstwie ciasta.

 

Śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki i zalać wódka wymieszaną z wodą. Odstawić na ok. 3 godziny. Odsączyć, zachowując poncz. Następnie ułożyć na kremie, a wodą z wódką nasączyć górną warstwę biszkoptu, ułożoną na warstwie kremu i śliwek.

 

Nad parą rozpuścić margarynę i czekolady. Dodać do masy śmietanę. Rozmieszać i polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

loading...