Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

SUMMER SOUP – letnia zupa rodem z ANGLII

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

BATONIKI OWSIANE Z BANANEM – wspomagające metabolizm

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Sorbet arbuzowy z wodą kokosową

Smażone tofu z curry

Smażone tofu z curry

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

KARCZOCHY SMAŻONE W CIEŚCIE

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY

Sałatka z pieczonym halloumi

Sałatka z pieczonym halloumi

TORCIK Z KIWI

TORCIK Z KIWI

ZUPA KURKOWA

ZUPA KURKOWA

DIP z buraków

DIP z buraków

Koktajl jagodowy z bananem

Koktajl jagodowy z bananem

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA! HIT!

Prosty drink z Malibu i colą

Prosty drink z Malibu i colą

Ziemniaczane łódeczki – łatwa przekąska

Ziemniaczane łódeczki – łatwa przekąska

Gambas al Ajillo – hiszpański sposób na krewetki

Gambas al Ajillo – hiszpański sposób na krewetki

LECZNICZA NALEWKA Z CZARNEGO BZU

LECZNICZA NALEWKA Z CZARNEGO BZU

Ciasto Śliwka w czekoladzie

Ciemne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym z dodatkiem suszonych śliwek smakuje jak popularne słodycze

czas: 1 godz. + 3 godz. moczenia śliwek

liczba porcji: 16

składniki:

 Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru

 

8 łyżek mąki pszennej| 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

 

1 łyżeczka spirytusu (lub octu)

 

Krem: 3 szklanki mleka 0,75 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki cukru 250 g margaryny 1 aromat waniliowy 2 szklanki mleka

 

500 g sliwek suszonych kalifornijskich

 

0,5 szklanki wódki| 2 łyżki wody

 

 Polewa: 2 gorzkie czekolady (200 g) 0,5 szklanki śmietany 70 g margaryny

 

 

przyrządzanie:

Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao i spirytus. Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę. Piec ok. 30 minut  w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, a następnie przekroić na pół.

 

2 szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance rozmieszać mąkę z cukrem i dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem śmietankowym. Krem rozsmarować na dolnej warstwie ciasta.

 

Śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki i zalać wódka wymieszaną z wodą. Odstawić na ok. 3 godziny. Odsączyć, zachowując poncz. Następnie ułożyć na kremie, a wodą z wódką nasączyć górną warstwę biszkoptu, ułożoną na warstwie kremu i śliwek.

 

Nad parą rozpuścić margarynę i czekolady. Dodać do masy śmietanę. Rozmieszać i polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

loading...

9 Komentarzy

  1. pili
    7 stycznia 2010 at 16:33 Odpowiedz

    w kremie podano az 5 szkl. mleka,cos nie tak

  2. sidela
    14 marca 2010 at 15:50 Odpowiedz

    3 łyżki proszku do pieczenia??????????????????

    Widzę, że z tych przepisów nie można korzystać!!!

  3. Natalka
    23 grudnia 2010 at 14:23 Odpowiedz

    Do PILI: widzisz tam 3 szklanki mleka a nie 5.Do SIDELA a proszku do pieczenia tak jak do normalnego biszkotpu czyli łyżeczka. mniammm pychotka ciasto…

  4. fuks
    2 marca 2011 at 05:44 Odpowiedz

    czy do kremu na pewno maka tortowa a nie ziemniaczana?

  5. kkk
    12 listopada 2011 at 21:39 Odpowiedz

    3 łyżki proszku to ciasto na całe wesele i 5 szklanek mleka a tylko 3 uzyte. kto to piekł???

  6. bxhvgsv
    14 maja 2012 at 13:47 Odpowiedz

    zamiast 3 lyzek do biszkoptu proszku do pieczenia trzeba dodac 3 lyzeczki bo inaczej biszkopt nie wyjdzie

  7. amatorka sliwek
    30 sierpnia 2013 at 10:44 Odpowiedz

    jaką śmietanę braliście? ja mam opcje tego ciasta gdzie rozpuszcza się dwie czekolady w smietanie z pół kostki masła i na koniec dodaje do tego galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody.

  8. amatorka sliwek
    30 sierpnia 2013 at 10:48 Odpowiedz

    do Natalka: w kremie w 1 linijce jest 3 szklanki mleka a w ostatniej 2 co razem daje 5, więc jak by nie było Pili dobrze policzył/a

  9. ala
    4 grudnia 2013 at 18:25 Odpowiedz

    brakuje w przepisie na krem 5 żółtek do ugotowania budyniu

Zostaw komentarz.

*