Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Ciasto Śliwka w czekoladzie

Ciemne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym z dodatkiem suszonych śliwek smakuje jak popularne słodycze

czas: 1 godz. + 3 godz. moczenia śliwek

liczba porcji: 16

składniki:

 Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru

 

8 łyżek mąki pszennej| 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

 

1 łyżeczka spirytusu (lub octu)

 

Krem: 3 szklanki mleka 0,75 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki cukru 250 g margaryny 1 aromat waniliowy 2 szklanki mleka

 

500 g sliwek suszonych kalifornijskich

 

0,5 szklanki wódki| 2 łyżki wody

 

 Polewa: 2 gorzkie czekolady (200 g) 0,5 szklanki śmietany 70 g margaryny

 

 

przyrządzanie:

Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao i spirytus. Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę. Piec ok. 30 minut  w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, a następnie przekroić na pół.

 

2 szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance rozmieszać mąkę z cukrem i dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem śmietankowym. Krem rozsmarować na dolnej warstwie ciasta.

 

Śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki i zalać wódka wymieszaną z wodą. Odstawić na ok. 3 godziny. Odsączyć, zachowując poncz. Następnie ułożyć na kremie, a wodą z wódką nasączyć górną warstwę biszkoptu, ułożoną na warstwie kremu i śliwek.

 

Nad parą rozpuścić margarynę i czekolady. Dodać do masy śmietanę. Rozmieszać i polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Podobne artykuły

9 Komentarzy

  1. pili
    7 stycznia 2010 at 16:33 Odpowiedz

    w kremie podano az 5 szkl. mleka,cos nie tak

  2. sidela
    14 marca 2010 at 15:50 Odpowiedz

    3 łyżki proszku do pieczenia??????????????????

    Widzę, że z tych przepisów nie można korzystać!!!

  3. Natalka
    23 grudnia 2010 at 14:23 Odpowiedz

    Do PILI: widzisz tam 3 szklanki mleka a nie 5.Do SIDELA a proszku do pieczenia tak jak do normalnego biszkotpu czyli łyżeczka. mniammm pychotka ciasto…

  4. fuks
    2 marca 2011 at 05:44 Odpowiedz

    czy do kremu na pewno maka tortowa a nie ziemniaczana?

  5. kkk
    12 listopada 2011 at 21:39 Odpowiedz

    3 łyżki proszku to ciasto na całe wesele i 5 szklanek mleka a tylko 3 uzyte. kto to piekł???

  6. bxhvgsv
    14 maja 2012 at 13:47 Odpowiedz

    zamiast 3 lyzek do biszkoptu proszku do pieczenia trzeba dodac 3 lyzeczki bo inaczej biszkopt nie wyjdzie

  7. amatorka sliwek
    30 sierpnia 2013 at 10:44 Odpowiedz

    jaką śmietanę braliście? ja mam opcje tego ciasta gdzie rozpuszcza się dwie czekolady w smietanie z pół kostki masła i na koniec dodaje do tego galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody.

  8. amatorka sliwek
    30 sierpnia 2013 at 10:48 Odpowiedz

    do Natalka: w kremie w 1 linijce jest 3 szklanki mleka a w ostatniej 2 co razem daje 5, więc jak by nie było Pili dobrze policzył/a

  9. ala
    4 grudnia 2013 at 18:25 Odpowiedz

    brakuje w przepisie na krem 5 żółtek do ugotowania budyniu

Zostaw komentarz.

*