Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pasta krewetkowa – na kanapki

Pasta krewetkowa – na kanapki

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Mrożona herbata z pokrzywy

Mrożona herbata z pokrzywy

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

Ryż curry z warzywami

Ryż curry z warzywami

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku

Zupa krem z brokuła i zielonego groszku

Kiełbasa pieczona zawijana boczkiem

Kiełbasa pieczona zawijana boczkiem

Najlepszy przepis na falafel z ciecierzycy

Najlepszy przepis na falafel z ciecierzycy

Muffinki truskawkowe

Muffinki truskawkowe

Kanapka mocy: z jajkiem i bekonem

Kanapka mocy: z jajkiem i bekonem

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Placki ziemniaczane z czerwoną papryką

Zupa ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

Zupa ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką

10 cudownych zalet WODY KOKOSOWEJ

10 cudownych zalet WODY KOKOSOWEJ

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy

Tarta z białej czekolady plus owoce

Tarta z białej czekolady plus owoce

Lody jogurtowo-truskawkowe

Lody jogurtowo-truskawkowe

Ciasto Śliwka w czekoladzie

Ciemne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym z dodatkiem suszonych śliwek smakuje jak popularne słodycze

czas: 1 godz. + 3 godz. moczenia śliwek

liczba porcji: 16

składniki:

 Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru

 

8 łyżek mąki pszennej| 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao

 

1 łyżeczka spirytusu (lub octu)

 

Krem: 3 szklanki mleka 0,75 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki cukru 250 g margaryny 1 aromat waniliowy 2 szklanki mleka

 

500 g sliwek suszonych kalifornijskich

 

0,5 szklanki wódki| 2 łyżki wody

 

 Polewa: 2 gorzkie czekolady (200 g) 0,5 szklanki śmietany 70 g margaryny

 

 

przyrządzanie:

Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać kakao i spirytus. Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę. Piec ok. 30 minut  w temperaturze 180 stopni. Wystudzić, a następnie przekroić na pół.

 

2 szklanki mleka zagotować. W trzeciej szklance rozmieszać mąkę z cukrem i dodać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną i aromatem śmietankowym. Krem rozsmarować na dolnej warstwie ciasta.

 

Śliwki kalifornijskie pokroić w paseczki i zalać wódka wymieszaną z wodą. Odstawić na ok. 3 godziny. Odsączyć, zachowując poncz. Następnie ułożyć na kremie, a wodą z wódką nasączyć górną warstwę biszkoptu, ułożoną na warstwie kremu i śliwek.

 

Nad parą rozpuścić margarynę i czekolady. Dodać do masy śmietanę. Rozmieszać i polać ciasto. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

loading...