Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Ciasto włoskie

Bardzo smaczne ciasto z łatwo dostępnych składników, które po prostu nie może się nie udać.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: Przygotowanie: 30 min + pieczenie ok. 30 min

składniki:
10 dużych kwaśnych jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 jaja
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru waniliowego
pół szklanki rodzynek i orzechów włoskich
2 łyżki wody

przyrządzanie:

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę wielkości 1cm. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na ok. 30 min.
Przygotować ciasto, mieszając mąkę z jajkami, olejem, sodą, cukrem waniliowym i wodą. Następnie masę wymieszać z jabłkami oraz połową szklanki bakalii. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę (może być to też tortownica). Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

uwagi:
Smak tego pysznego ciasta dodatkowo zyska, jeśli dodamy do niego płaską łyżeczkę cynamonu.

Podobne artykuły

27 Komentarzy

  1. Iza
    18 lutego 2006 at 19:27 Odpowiedz

    pyszne.
    może być też bez pudru i oleju.
    za to obowiązkowo z cynamonem.
    z mniejszą ilością cukru tez wyjdzie.

    POLECAM! :)

  2. ania
    2 marca 2006 at 11:19 Odpowiedz

    musze sprobowac;D

  3. moniczka
    18 marca 2006 at 15:44 Odpowiedz

    musi byc dobre

  4. Ila
    17 czerwca 2006 at 20:16 Odpowiedz

    to jest naprawde dobry pzepis wiem bo czesto piekę

  5. socjo
    4 sierpnia 2006 at 21:37 Odpowiedz

    a czy tej mąki to trochęnie za mało?? mnie sie chya upiekły jabłka z ciastem a nie ciasto z jabłkami :]

  6. socjo again :P
    4 sierpnia 2006 at 22:31 Odpowiedz

    ok wyszło. nie lubie ciat z jabłkami ale to mnie powaliło :D pycha!

  7. mamcia
    7 września 2006 at 22:18 Odpowiedz

    jabłka można potarkować na tarce o grudych oczkach, ale wtedy daje się ich trochę mniej

  8. mania
    27 września 2006 at 19:37 Odpowiedz

    a nie wie ktos czy to moze byc jako potrawa włoska czy tak sie tylko nazywa???

  9. dori
    23 listopada 2006 at 09:47 Odpowiedz

    a czy bakalie trzeba najpierw sparzyć i czy jaja dodaje sie całe czy zółtka osobno a piana z bialek osobno?

  10. maryś3
    3 marca 2007 at 16:25 Odpowiedz

    myśle że sprubuje zrobić

  11. aaaaaaa
    5 marca 2007 at 16:07 Odpowiedz

    czy jest moze przepis na spagetti, a co do ciasta chciałabym zrobic moze mi sie uda w wolnym czasie nic nie obiecuje postaram sie, – powinno byc dobre pozdrawiam włochów.papa

  12. asia
    21 marca 2007 at 16:31 Odpowiedz

    zrobiłam to ciasto na dzień europejski w szkole bo miałyśmy włochy, wszystkim bardzo smakowało ale rzeczywiście wyszły raczej jabłka z ciastem

  13. bounty
    21 maja 2007 at 18:55 Odpowiedz

    bardzo dobre ciasto! tylko ja pieke z 6 jablkami, 1 szklanka bakalii i wtedy troche mniej cukru.. aha i dodaje proszek do pieczenia. bede piec na dzien wloski w szkole:D

  14. Dominika
    27 lipca 2007 at 13:38 Odpowiedz

    Piękę ciasto włoskie bardzo często. Każdy pyta o przepis:-)
    Daję jednak mniej cukru (1 szklankę), nie dodaję w ogóle oleju, za to jabłek i rodzynek zy, orzechów itp. wrzucam więcej, niż w tym przepisie. Na koniec polewam białą czekoladą (gotowa polewa do rozpuszczenia).

  15. maja
    24 sierpnia 2007 at 16:41 Odpowiedz

    to tylko z nazwy jest ciasto wloskie, tu, we Wloszech nie ma tak dobrych ciast, jak te, o ktorym piszecie, polskie ciasta sa o niebo lepsze :-)

  16. Iza
    29 października 2007 at 14:48 Odpowiedz

    Naprawde świetne

  17. zaniedbanie
    9 grudnia 2007 at 02:03 Odpowiedz

    Mozna przeczytac tylko 10 pierwszych komentarzy w przepisach, \”zobacz wszystkie\” nie dziala. Admin, do roboty.

  18. Laura Diaz
    7 grudnia 2008 at 11:17 Odpowiedz

    Pomysł na ciasto może i niezły, nie licząc faktu, że wyszedł mi wprost rasowy zakalec:( a i tak dałam mniej jabłek niż w przepisie, proszek do pieczenia zamiast sody i mniej oleju – ciasto jest mokre, klejące, i zjedzą go chyba tylko kury u teściowej;)

  19. yeti chuligan
    7 grudnia 2008 at 20:54 Odpowiedz

    Lauro Diaz,
    mam dobrą radę:
    zanim zaczniesz eksperymentować ze składnikami, wypróbuj oryginalny przepis.
    Pozdrawia
    człowiek śniegu ;-)

  20. malina
    25 października 2009 at 15:18 Odpowiedz

    Super ciasto, wyszlo nawet gdy zamiast trzech czwartych szklanki oleju dalam 3 szklanki !!! hahaha
    super pachnie, pycha w smaku, polecam! szczegolnie na jesien i zime

  21. małgoś
    7 listopada 2009 at 12:33 Odpowiedz

    zaraz biorę się do pieczenia,boję sie zakalca ale widze dużo pozytywów więc może mi też wyjdzie PALCE LIZAĆ!

  22. takasobiedama
    18 września 2010 at 13:07 Odpowiedz

    zastanawiam sie jak to ciasto miało wyglądać objętościowo bo moje wyszło tak że w tortownicy ledwie dno zakryło no i wygląda raczej jak jabłka w cieście niż ciasto z jabłkami… ale mam nadzieje że wyjdzie bo właśnie wylądowało w piekarniku… :)

  23. nana32
    5 grudnia 2010 at 18:57 Odpowiedz

    czy to ciasto w srodku po upieczeniu jest takie ciapowate?bo nie wiem czy to zakalec czy powinno byc takie?

  24. uu7u7
    5 grudnia 2010 at 20:28 Odpowiedz

    porostu coś mnie bierzzy łysielcu

  25. zdzichwich
    2 lipca 2011 at 13:13 Odpowiedz

    doskonałe ciasto,jadalem go wiele razy w różnych cukierniach aż sam znalazłem przepis i je zrobiłem ,wlaśnie takie ma być,mokre w środku.

  26. lola
    5 października 2012 at 21:14 Odpowiedz

    Ja zmodyfikowalam nieco przepis i wyszlo spektakularnie, mianowicie:
    - dalam 1,5 szklanki maki i 1 szklanke zmielonych orzechow (mozna kupic w netto np.)
    - zamiast 1,5 szklanki cukru: niecala jedna
    - dodalam 1 lyzeczke cynamonu i 1 lyzeczke proszku do pieczenia
    -dodalam rowniez skorki z pomaranczy (kupione w sklepie)
    -wody dalam tyle, zeby konsystencja nie byla za plynna ani za gesta
    -pieklam na duzej blaszce tak, ze ciasto w sumie wyszlo dosyc cienkie
    Lekko ciapowate w srodku jest tylko zaraz po upieczeniu, potem dochodzi do siebie;)

  27. 123
    5 grudnia 2012 at 20:28 Odpowiedz

    Jutro robie to ciasto w szkole, bo mam lekcje gotowania i mam nadzieje ze sie uda :) Koleżanka tydzien temu robiła i było pyszne :)

Zostaw komentarz.

*