Polecamy

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Ciasto włoskie

Bardzo smaczne ciasto z łatwo dostępnych składników, które po prostu nie może się nie udać.

przepis z kuchni: włoskiej

czas: Przygotowanie: 30 min + pieczenie ok. 30 min

składniki:
10 dużych kwaśnych jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 jaja
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru waniliowego
pół szklanki rodzynek i orzechów włoskich
2 łyżki wody

przyrządzanie:

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę wielkości 1cm. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na ok. 30 min.
Przygotować ciasto, mieszając mąkę z jajkami, olejem, sodą, cukrem waniliowym i wodą. Następnie masę wymieszać z jabłkami oraz połową szklanki bakalii. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę (może być to też tortownica). Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

uwagi:
Smak tego pysznego ciasta dodatkowo zyska, jeśli dodamy do niego płaską łyżeczkę cynamonu.

Podobne artykuły

27 Komentarzy

  1. Iza
    18 lutego 2006 at 19:27 Odpowiedz

    pyszne.
    może być też bez pudru i oleju.
    za to obowiązkowo z cynamonem.
    z mniejszą ilością cukru tez wyjdzie.

    POLECAM! :)

  2. ania
    2 marca 2006 at 11:19 Odpowiedz

    musze sprobowac;D

  3. moniczka
    18 marca 2006 at 15:44 Odpowiedz

    musi byc dobre

  4. Ila
    17 czerwca 2006 at 20:16 Odpowiedz

    to jest naprawde dobry pzepis wiem bo czesto piekę

  5. socjo
    4 sierpnia 2006 at 21:37 Odpowiedz

    a czy tej mąki to trochęnie za mało?? mnie sie chya upiekły jabłka z ciastem a nie ciasto z jabłkami :]

  6. socjo again :P
    4 sierpnia 2006 at 22:31 Odpowiedz

    ok wyszło. nie lubie ciat z jabłkami ale to mnie powaliło :D pycha!

  7. mamcia
    7 września 2006 at 22:18 Odpowiedz

    jabłka można potarkować na tarce o grudych oczkach, ale wtedy daje się ich trochę mniej

  8. mania
    27 września 2006 at 19:37 Odpowiedz

    a nie wie ktos czy to moze byc jako potrawa włoska czy tak sie tylko nazywa???

  9. dori
    23 listopada 2006 at 09:47 Odpowiedz

    a czy bakalie trzeba najpierw sparzyć i czy jaja dodaje sie całe czy zółtka osobno a piana z bialek osobno?

  10. maryś3
    3 marca 2007 at 16:25 Odpowiedz

    myśle że sprubuje zrobić

  11. aaaaaaa
    5 marca 2007 at 16:07 Odpowiedz

    czy jest moze przepis na spagetti, a co do ciasta chciałabym zrobic moze mi sie uda w wolnym czasie nic nie obiecuje postaram sie, – powinno byc dobre pozdrawiam włochów.papa

  12. asia
    21 marca 2007 at 16:31 Odpowiedz

    zrobiłam to ciasto na dzień europejski w szkole bo miałyśmy włochy, wszystkim bardzo smakowało ale rzeczywiście wyszły raczej jabłka z ciastem

  13. bounty
    21 maja 2007 at 18:55 Odpowiedz

    bardzo dobre ciasto! tylko ja pieke z 6 jablkami, 1 szklanka bakalii i wtedy troche mniej cukru.. aha i dodaje proszek do pieczenia. bede piec na dzien wloski w szkole:D

  14. Dominika
    27 lipca 2007 at 13:38 Odpowiedz

    Piękę ciasto włoskie bardzo często. Każdy pyta o przepis:-)
    Daję jednak mniej cukru (1 szklankę), nie dodaję w ogóle oleju, za to jabłek i rodzynek zy, orzechów itp. wrzucam więcej, niż w tym przepisie. Na koniec polewam białą czekoladą (gotowa polewa do rozpuszczenia).

  15. maja
    24 sierpnia 2007 at 16:41 Odpowiedz

    to tylko z nazwy jest ciasto wloskie, tu, we Wloszech nie ma tak dobrych ciast, jak te, o ktorym piszecie, polskie ciasta sa o niebo lepsze :-)

  16. Iza
    29 października 2007 at 14:48 Odpowiedz

    Naprawde świetne

  17. zaniedbanie
    9 grudnia 2007 at 02:03 Odpowiedz

    Mozna przeczytac tylko 10 pierwszych komentarzy w przepisach, \”zobacz wszystkie\” nie dziala. Admin, do roboty.

  18. Laura Diaz
    7 grudnia 2008 at 11:17 Odpowiedz

    Pomysł na ciasto może i niezły, nie licząc faktu, że wyszedł mi wprost rasowy zakalec:( a i tak dałam mniej jabłek niż w przepisie, proszek do pieczenia zamiast sody i mniej oleju – ciasto jest mokre, klejące, i zjedzą go chyba tylko kury u teściowej;)

  19. yeti chuligan
    7 grudnia 2008 at 20:54 Odpowiedz

    Lauro Diaz,
    mam dobrą radę:
    zanim zaczniesz eksperymentować ze składnikami, wypróbuj oryginalny przepis.
    Pozdrawia
    człowiek śniegu ;-)

  20. malina
    25 października 2009 at 15:18 Odpowiedz

    Super ciasto, wyszlo nawet gdy zamiast trzech czwartych szklanki oleju dalam 3 szklanki !!! hahaha
    super pachnie, pycha w smaku, polecam! szczegolnie na jesien i zime

  21. małgoś
    7 listopada 2009 at 12:33 Odpowiedz

    zaraz biorę się do pieczenia,boję sie zakalca ale widze dużo pozytywów więc może mi też wyjdzie PALCE LIZAĆ!

  22. takasobiedama
    18 września 2010 at 13:07 Odpowiedz

    zastanawiam sie jak to ciasto miało wyglądać objętościowo bo moje wyszło tak że w tortownicy ledwie dno zakryło no i wygląda raczej jak jabłka w cieście niż ciasto z jabłkami… ale mam nadzieje że wyjdzie bo właśnie wylądowało w piekarniku… :)

  23. nana32
    5 grudnia 2010 at 18:57 Odpowiedz

    czy to ciasto w srodku po upieczeniu jest takie ciapowate?bo nie wiem czy to zakalec czy powinno byc takie?

  24. uu7u7
    5 grudnia 2010 at 20:28 Odpowiedz

    porostu coś mnie bierzzy łysielcu

  25. zdzichwich
    2 lipca 2011 at 13:13 Odpowiedz

    doskonałe ciasto,jadalem go wiele razy w różnych cukierniach aż sam znalazłem przepis i je zrobiłem ,wlaśnie takie ma być,mokre w środku.

  26. lola
    5 października 2012 at 21:14 Odpowiedz

    Ja zmodyfikowalam nieco przepis i wyszlo spektakularnie, mianowicie:
    - dalam 1,5 szklanki maki i 1 szklanke zmielonych orzechow (mozna kupic w netto np.)
    - zamiast 1,5 szklanki cukru: niecala jedna
    - dodalam 1 lyzeczke cynamonu i 1 lyzeczke proszku do pieczenia
    -dodalam rowniez skorki z pomaranczy (kupione w sklepie)
    -wody dalam tyle, zeby konsystencja nie byla za plynna ani za gesta
    -pieklam na duzej blaszce tak, ze ciasto w sumie wyszlo dosyc cienkie
    Lekko ciapowate w srodku jest tylko zaraz po upieczeniu, potem dochodzi do siebie;)

  27. 123
    5 grudnia 2012 at 20:28 Odpowiedz

    Jutro robie to ciasto w szkole, bo mam lekcje gotowania i mam nadzieje ze sie uda :) Koleżanka tydzien temu robiła i było pyszne :)

Zostaw komentarz.

*