Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pełnowartościowa zapiekanka ziemniaczana z serem i pieczarkami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Pieczone gruszki z żurawiną, miodem i orzechami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Wilgotne ciasto z pomarańczami

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

Gorąca czekolada z mlekiem ryżowym

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

TOP 10 przpepisów na szybkie desery

Kurki smażone na maśle

Kurki smażone na maśle

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

10 pomysłów na ZIEMNIAKI

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Frytki z batatów w ziołowej otoczce

Pieczony filet z dorsza w ziołowej otoczce

Pieczony filet z dorsza w ziołowej otoczce

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i pomidorami

Najlepszy przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

Najlepszy przepis na CIASTO NALEŚNIKOWE

Bezglutenowe pierniki – prosty przepis

Bezglutenowe pierniki – prosty przepis

10 pomysłów na rozgrzewającą herbatę – idealne na ZIMĘ!

10 pomysłów na rozgrzewającą herbatę – idealne na ZIMĘ!

ŚWIĄTECZNE pomysły na ozdobienie kuchni

ŚWIĄTECZNE pomysły na ozdobienie kuchni

Zimowa herbata z PYŁKIEM PSZCZELIM

Zimowa herbata z PYŁKIEM PSZCZELIM

10 produktów z największą ilością CYNKU

10 produktów z największą ilością CYNKU

Domowa drożdżówka z dżemem

Uwielbiacie zapach słodkich drożdzówek? Przygotujcie je w domu. To wcale nie takie trudne, a ile satysfakcji!

składniki:

  • 75 g masła, roztopionego
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • dżem lub gęsta konfitura owocowa
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

przyrządzanie:

  1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

     

  2. Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto dżemem zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 – 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia.
  3. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 – 18 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce.

ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem

loading...