Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

7 błędów, które popełniamy w odchudzaniu!

7 błędów, które popełniamy w odchudzaniu!

Domowy chlebek naan

Domowy chlebek naan

Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina

Duszone kalmary w sosie z czerwonego wina

Hummus idealny

Hummus idealny

Pudding z nasionami Chia

Pudding z nasionami Chia

Puszyste placuszki z cukinii

Puszyste placuszki z cukinii

7 produktów spożywczych, po które powinniście sięgać każdego dnia!

7 produktów spożywczych, po które powinniście sięgać każdego dnia!

Najlepsza glazura do kurczaka!

Najlepsza glazura do kurczaka!

Pieczone bakłażany z mozarellą

Pieczone bakłażany z mozarellą

Domowe mleko owsiane

Domowe mleko owsiane

5 porad kulinarnych, o których nie wiedziałaś.Część II

5 porad kulinarnych, o których nie wiedziałaś.Część II

Słodki koktajl z winogron

Słodki koktajl z winogron

Serniczek na zimno z truskawkami

Serniczek na zimno z truskawkami

5 sposobów na orzeźwienie!

5 sposobów na orzeźwienie!

Letni koktajl z mango i banana

Letni koktajl z mango i banana

Domowy kisiel

Domowy kisiel

Duszony fenkuł

Prosty sposób na przygotowanie bardzo smcznej potrawy z niezbyt popularnych u nas bulw kopru włoskiego

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 4

składniki:
3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
3 pomidory obrane ze skórki i posiekane
2 cebule
3 łyzki czarnych oliwej bez pestek
150 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz
2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek

przyrządzanie:

Bulwy fenułu dokładnie umyć, odkroić zielone części, które zachować do dekoracji. Bulwy przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski. Na patelni rzgrać oliwę i podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. PO kilku minutach dodać fenkuł. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Dodac pomidory i oliwki oraz bulion. Przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut – do miękkości fenkułu. Doprawić do samku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu.

loading...

Podobne artykuły

9 Komentarzy

  1. katja
    28 sierpnia 2006 at 17:50 Odpowiedz

    super, łatwe w wykonaniu i z bagietką i dobrym winkiem powala

  2. henry
    27 marca 2007 at 20:53 Odpowiedz

    przy zakupie kopru włoskiego należy sprawdzić jego aromat poprzez przerysowanie bulwy paznokciem jeżeli wydobędzie się cudowny aromat anyżu to jest ok.Ostatnio pojawiły się jakieś klony zupełnie bez aromatu.Do tej potrawki można dodać odrobinkę selera naciowego pokrojonego w cienkie talarki gwarantuje wyśmienite połączenie i bogaty smak :o)

  3. ewa
    27 kwietnia 2007 at 19:43 Odpowiedz

    a ja uwielbiam tak – na rozgrzaną oliwę lub olej platerki czosnku, po chwili fenkul w paski lub (pokrojony pionowo) w plastry, chwil parę na ostrym ogniu, żeby się przyrumienilo, posypać cukrem, żeby się skarmelizowal + sól, pieprz, najlepiej świeżo zmielony i niezbyt mialko i finito!!!!

  4. a
    14 maja 2010 at 09:08 Odpowiedz

    Teraz to jeszcze inna moda sie pojawila, nad ktora zalamuje rece, mianowicie warzywa – wlaczajac bulwy fenkulu, sa pakowane w zgrzana na brzegach folie, ktorej jednak w sklepie otworzyc nie wolno. To taki warzywny kot w worku. I jak tu zarysowac fenkula, zeby sprawdzic jego aromat??? (i papryki pojedynczo pakowane, i ogorki, salata lodowa, kalafior, nawet widzialam czas temu jakis rzodkiewki w peczku i caly ten peczek zafoliowany – otworzyc nie wolno…)

  5. mig51
    7 sierpnia 2010 at 20:54 Odpowiedz

    a ja nie moge na to patrzeć cały dzień po kolanach to tne i nigdy jeszcze nie sprubowałem

  6. AAAAA
    24 listopada 2010 at 18:57 Odpowiedz

    pychota ! właśnie sie poddusza! i jak juz pachnie!

  7. AS
    1 kwietnia 2012 at 18:07 Odpowiedz

    Fenkul jest pyszny!
    Wlasnie koncze jego przygotowanie, nastepnym razem chce przyrzadzic w/g przepisu Ewy, z czosnkiem i cukrem, sola i swiezo zmielonym pieprzem.
    Podaje z chrupiaca bagietka ktora sluzy do wybierania sosiku z talerza.

  8. I joooooo
    25 września 2012 at 17:53 Odpowiedz

    musiałam to wszystko przepisać

  9. tlalka
    29 kwietnia 2013 at 15:57 Odpowiedz

    Finezja smaku!!! Właśnie zdegustowałam i jestem zachwycona prostotą przepisu i finezją !!!smaku. Rewelacja

Zostaw komentarz.

*