Tym razem coś dla fanów wegetariańskiej kuchni! Szybkie, bezmięsne danie, którym spokojnie się najesz. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej potrawy - zrób to koniecznie!

składniki:
- 2 opakowania ciecierzycy z puszki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki
- 200 gram bułki tartej
- Pół pęczka natki z pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól/pieprz do smaku
- 1 łyżeczka curry
- olej do smażenia
- sezam do obtoczenia
przyrządzanie:
- Ciecierzycę odcedź z zalewy i przełóż do miski. Następnie rozgnieć tłuczkiem do robienia purée.
- Dodaj żółtka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość zwarta i gęsta.
- Formuj w dłoniach małe kulki z ciecierzycy i panieruj je kolejno w mące, rozkłóconym jajku, bułce tartej i niezbyt dokładnie w sezamie.
- Gotowe kuleczki smaż na głębokim tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i chrupiące. Pamiętaj, aby po usmażeniu, odsączyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Falafel podawaj z ulubionym sosem, np. jogurtowo-czosnkowym.