Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

PIEROGI Z RABARBAREM

PIEROGI Z RABARBAREM

Kokosowy sernik z polewą malinową

Kokosowy sernik z polewą malinową

Tradycyjny strudel z jabłkami

Tradycyjny strudel z jabłkami

SERNIK KOKOSOWY Z JAGODAMI

SERNIK KOKOSOWY Z JAGODAMI

Sałatkowa bomba witaminowa

Sałatkowa bomba witaminowa

12 wspaniałych pomysłów na OWOCE

12 wspaniałych pomysłów na OWOCE

Grzanki z serem i szparagami

Grzanki z serem i szparagami

Hiszpańskie danie jednogarnkowe: kaldereta z wołowiny

Hiszpańskie danie jednogarnkowe: kaldereta z wołowiny

DORSZ Z GRILLA

DORSZ Z GRILLA

Prosta sałatka z BOBEM I KALAREPĄ

Prosta sałatka z BOBEM I KALAREPĄ

12 pomysłów na porządek w lodówce

12 pomysłów na porządek w lodówce

Zapiekany dorsz z serem

Zapiekany dorsz z serem

Skrzydełka z kurczaka z sosem czosnkowym

Skrzydełka z kurczaka z sosem czosnkowym

Lekkie bezy z musem owocowym

Lekkie bezy z musem owocowym

Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

Pasta pieczarkowa z kolorową papryką

KALAFIOR Z BUŁKĄ TARTĄ – klasyczny przepis

KALAFIOR Z BUŁKĄ TARTĄ – klasyczny przepis

Fale Dunaju z wiśniami

Pyszne ciasto z sosem budyniowym z dodatkiem wiśni

czas: 30 minut +30 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
250 g masła
250 g cukru
6 jajek
400 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 czubate łyżki kakao
30 dag drylowanych wiśni

Krem:
400 ml mleka 
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
250 g masła
2 łyżki nalewki wiśniowej
kakao do posypania


przyrządzanie:

Masło ucierać z cukrem, kolejno wbijać jajka.Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na blasze wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posypać wiśniami, piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotować krem: budyń ugotować wg wskazówek na torebce z nieco mniejszej niż tam wskazno ilości mleka. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na na jasną, puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawać po łyżce ostudzony budyń i po kilka kropli wiśniówki. Ucierać do momentu aż krem będzie gładki. Posmarować nim nieco ostygnięte ciasto. Wierzch posypać kakao. Podawać po schłodzeniu w lodówce.



loading...

Zostaw komentarz.

*