Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Fale Dunaju z wiśniami

Pyszne ciasto z sosem budyniowym z dodatkiem wiśni

czas: 30 minut +30 minut pieczenia

liczba porcji: 10

składniki:

Ciasto:
250 g masła
250 g cukru
6 jajek
400 g mąki
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 czubate łyżki kakao
30 dag drylowanych wiśni

Krem:
400 ml mleka 
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
250 g masła
2 łyżki nalewki wiśniowej
kakao do posypania


przyrządzanie:

Masło ucierać z cukrem, kolejno wbijać jajka.Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na blasze wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką najpierw jasne ciasto, a na nim ciemne. Równomiernie posypać wiśniami, piec około 30 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotować krem: budyń ugotować wg wskazówek na torebce z nieco mniejszej niż tam wskazno ilości mleka. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na na jasną, puszystą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawać po łyżce ostudzony budyń i po kilka kropli wiśniówki. Ucierać do momentu aż krem będzie gładki. Posmarować nim nieco ostygnięte ciasto. Wierzch posypać kakao. Podawać po schłodzeniu w lodówce.



Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. jnhdNaAyxYQ
    9 lutego 2012 at 20:35 Odpowiedz

    Fajne…lubie takie cpbebkohodolne wyroby…trochę przypominają tzw” pompę” ale ona jest z oliwa z oliwek…co nie zmienia faktu Ĺźe zapisuję je sobie do wyprĂłbowania:)

Zostaw komentarz.

*