Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Fioletowe rozkosze

Śliwki to owoce mające bardzo dobre działanie na nasz układ pokarmowy: regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Śliwki suszone są bogatsze pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika, niemniej mają jedną wadę – są pięć razy bardziej kalo0ryczne od tych zerwanych prosto z drzewa.

real-plum-8995_1280

Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie zapobiegając zaparciom, a tym samym zmniejszając zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Wyciąg ze śliwek jest podstawą niektórych leków, przede wszystkim tych przeciw zaparciom.

Śliwki w zależności od odmiany mają różną wartość kaloryczną. Nie ma w nich wiele witaminy C, ale za to jest sporo witaminy A i – co rzadko spotykane w owocach – witaminy E. Są zatem uznawane za cenny przeciwutleniacz, szczególnie w połączeniu ze sporą ilością potasu, żelaza, magnezu, wapnia i fosforu, które są w nich zawarte. A dlaczego poprawiają humor? Głównie dzięki witaminom z grupy B, które wpływają kojąco na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie.

Jedzmy śliwki na zdrowie, szczególnie, że teraz na nie najlepszy czas. Specjalnie dla zabieganych podajemy przepis na najprostszą tartę z tymi owocami.

składniki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • bita śmietana lub lody waniliowe

przyrządzanie:

Ciasto rozmrozić. Śliwki umyć, usunąć pestki, przekroić na pół i rozłożyć na równomiernie na cieście. Całość posypać brązowym cukrem i płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku 25 min w temperaturze 175 st. Podawać najlepiej prosto z piekarnika z dodatkiem gałki lodów śmietankowych lub kleksem bitej śmietany.

Smacznego!