Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Gołąbki z kaszą i grzybami

Uwielbiasz gołąbki? Mamy dla Ciebie propozycję innej wersji tej tradycyjnej potrawy. Zamiast mięsa i ryżu - kasza i grzyby, idealne dla wegetarian!

cabbage-rolls-1123_1280

składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej

Farsz:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • grzyby suszone: 3 garści lub 300 g. pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek
  • 1 grzybowa kostka rosołowa

Sos:

  • woda z namoczonych grzybów (ok. 300 ml)
  • 75 ml kremówki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

przyrządzanie:

  • Dzień wcześniej moczymy suszone grzyby w wodzie. Jeśli wybieramy pieczarki wystarczy je tylko oczyścić i podsmażyć na maśle.
  • Odrywamy 4 wierzchnie liście kapusty i zostawiamy je do wyłożenia garnka. Wycinamy głąb, aby móc oderwać kolejne liście. Gotujemy wodę w dość dużym garnku i gotujemy każdy liść kilka minut, aż nabiorą elastyczności. Wyjmujemy je z wody i odstawiamy do odcieknięcia i wystygnięcia.
  • Gotujemy dwa woreczki kaszy gryczanej.
  • Grzyby odciskamy z wody i kroimy na małe kawałeczki. Wodę z grzybów przelewamy do garnka.
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy grzyby i smażymy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy całość do kaszy i łączymy z 1 ubitym jajkiem.
  • Na każdy liść nakładamy około 3 łyżki farszu i zawijamy do środka brzegi kapusty, po czym całość zwijamy w rulonik.
  • Na dno garnka kładziemy odłożone wcześniej wierzchnie liście kapusty i układamy na nich delikatnie gołąbki (miejscem łączenia do dołu).
  • Kostkę rosołową rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i zalewamy gołąbki, dodajemy łyżkę masła, przykrywamy luźnymi liśćmi kapusty i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy sos grzybowy. Wodę z grzybów zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny (może być 1 łyżka octu). W szklance łączymy wodę, kremówkę i mąkę, cały czas mieszamy energicznie widelcem. Wlewamy powoli do garnka i mieszamy szybko do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.
  • Gotowe gołąbki polewamy przygotowanym sosem.
Znasz jakiś ciekawy przepis? podziel się i wygrywaj nagrody! (zobacz tutaj)