Uwielbiacie pizzę, ale przeraża Was to jak bardzo jest kaloryczna? A co powiecie na jej trochę zdrowszą i bardziej dietetyczną wersję? Oto włoski przysmak zrobiony z mąki gryczanej. Tak samo pyszna, a o wiele lepsza dla naszej sylwetki.
składniki:
- 50 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 400 ml wody,
- 500 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki oleju do ciasta,
plus:
- awokado
- łosoś wędzony na ciepło
- oregano
- ser mozarella
- sos pomidorowy
przyrządzanie:
- Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie z cukrem, odstawić na kilka minut.
- Mąkę gryczaną w misce wymieszać z solą, dodać wodę z drożdżami, olej, wymieszać łyżką ciasto.
- Formę na której będziemy piec wysmarować olejem. Wyłożyć ją ciastem.
- Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem i układamy pokrojonego łososia i awokado.
- Pieczemy w nagrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez ok 12-15 minut.