Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

Dietetyczny kurczak z kaszą jaglaną

Dietetyczny kurczak z kaszą jaglaną

SAŁATKA SZEFA – tą sałatką naprawdę można się najeść!

SAŁATKA SZEFA – tą sałatką naprawdę można się najeść!

[PORADNIK KULINARNY]: 5 trików, by ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze!

[PORADNIK KULINARNY]: 5 trików, by ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze!

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Owsianka kokosowa z owocami

Owsianka kokosowa z owocami

Lody czekoladowo-bananowe

Lody czekoladowo-bananowe

Co zrobić, aby śmietana się nie zważyła? Prosta rada

Co zrobić, aby śmietana się nie zważyła? Prosta rada

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

Smoothie bananowo-czekoladowe

Smoothie bananowo-czekoladowe

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

Jajka po benedyktyńsku na grzankach

Choć jajka po benedyktyńsku są wyjątkowo wykwintną propozycją na śniadanie, to niezbyt trudno je przygotować

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 jaja
2 kromki pszennego chleba
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki kiełków rzeżuchy (lub lucerny)
sól, pieprz
ew. 2 plasterki wędzonej szynki
2 łyżki octu winnego

przyrządzanie:

Z kromek chleba szklanką wyciąć kółka. W niezbyt głębokim dużym rondlu zagotować wodę, wlać ocet. Delikatnie wbijać jaja. Gotować chwilę do ścięcia (w zależności od upodobań). Kółka z chleba opiec w tosterze lub pod grille, posmarować masłem, posypać kiełkami. Łyżką cedzakową delikatnie wyjmować jaja, układać je na przygotowanych grzankach, posolić, posypać pieprzem i kiełkami.

uwagi:
Na grzankach przed ułożeniem jaj można kłaść plasterki szynki.

loading...

8 Komentarzy

  1. tasdoc
    28 lipca 2009 at 11:30 Odpowiedz

    bardzo udane sniadanie ale mozna urozmaicic przepis podsmarzona szyneczka na grzance a calosc /dla misosnikow cholesterolu/polac sosem Hollandaise

  2. Nadzieja
    31 października 2011 at 21:44 Odpowiedz

    moze wkoncu mi sie uda nie jem nic smazonego wiec szukam takich przepisow pozdrawiam.

  3. ela
    9 kwietnia 2012 at 21:34 Odpowiedz

    bardzo sluszna uwaga, zwlaszcza, ze bez sosu hollandaise to nie beda jajka po benedyktynsku :-)

  4. tomeksss
    28 czerwca 2012 at 00:06 Odpowiedz

    A może zamiast Hollandaise to po prostu sosem holenderskim???

  5. RS
    2 lipca 2012 at 19:30 Odpowiedz

    to nie sa jajka po benedyktyńsku tylko jajka z grzankami.

  6. pati
    2 stycznia 2013 at 18:02 Odpowiedz

    nigdy jeszcze nie robiłam jajek po benedyktyńsku i z tego co wiem nie łatwo je zrobić,jednak spróbuje,bo smacznie wyglądają…

  7. kefas
    17 stycznia 2013 at 15:35 Odpowiedz

    Jadlem w hotelu,w domu tez sobie zrobie.Pyszne,palce lizac.

  8. Paweł
    8 lutego 2013 at 10:00 Odpowiedz

    Moja babcia robi świetne jajka w koszulkach

Zostaw komentarz.

*