Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Jajka po benedyktyńsku na grzankach

Choć jajka po benedyktyńsku są wyjątkowo wykwintną propozycją na śniadanie, to niezbyt trudno je przygotować

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 jaja
2 kromki pszennego chleba
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki kiełków rzeżuchy (lub lucerny)
sól, pieprz
ew. 2 plasterki wędzonej szynki
2 łyżki octu winnego

przyrządzanie:

Z kromek chleba szklanką wyciąć kółka. W niezbyt głębokim dużym rondlu zagotować wodę, wlać ocet. Delikatnie wbijać jaja. Gotować chwilę do ścięcia (w zależności od upodobań). Kółka z chleba opiec w tosterze lub pod grille, posmarować masłem, posypać kiełkami. Łyżką cedzakową delikatnie wyjmować jaja, układać je na przygotowanych grzankach, posolić, posypać pieprzem i kiełkami.

uwagi:
Na grzankach przed ułożeniem jaj można kłaść plasterki szynki.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. tasdoc
    28 lipca 2009 at 11:30 Odpowiedz

    bardzo udane sniadanie ale mozna urozmaicic przepis podsmarzona szyneczka na grzance a calosc /dla misosnikow cholesterolu/polac sosem Hollandaise

  2. Nadzieja
    31 października 2011 at 21:44 Odpowiedz

    moze wkoncu mi sie uda nie jem nic smazonego wiec szukam takich przepisow pozdrawiam.

  3. ela
    9 kwietnia 2012 at 21:34 Odpowiedz

    bardzo sluszna uwaga, zwlaszcza, ze bez sosu hollandaise to nie beda jajka po benedyktynsku :-)

  4. tomeksss
    28 czerwca 2012 at 00:06 Odpowiedz

    A może zamiast Hollandaise to po prostu sosem holenderskim???

  5. RS
    2 lipca 2012 at 19:30 Odpowiedz

    to nie sa jajka po benedyktyńsku tylko jajka z grzankami.

  6. pati
    2 stycznia 2013 at 18:02 Odpowiedz

    nigdy jeszcze nie robiłam jajek po benedyktyńsku i z tego co wiem nie łatwo je zrobić,jednak spróbuje,bo smacznie wyglądają…

  7. kefas
    17 stycznia 2013 at 15:35 Odpowiedz

    Jadlem w hotelu,w domu tez sobie zrobie.Pyszne,palce lizac.

  8. Paweł
    8 lutego 2013 at 10:00 Odpowiedz

    Moja babcia robi świetne jajka w koszulkach

Zostaw komentarz.

*