Polecamy

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo – szpinakowym od laureatki naszego konkursu!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Jajka po benedyktyńsku na grzankach

Choć jajka po benedyktyńsku są wyjątkowo wykwintną propozycją na śniadanie, to niezbyt trudno je przygotować

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 jaja
2 kromki pszennego chleba
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki kiełków rzeżuchy (lub lucerny)
sól, pieprz
ew. 2 plasterki wędzonej szynki
2 łyżki octu winnego

przyrządzanie:

Z kromek chleba szklanką wyciąć kółka. W niezbyt głębokim dużym rondlu zagotować wodę, wlać ocet. Delikatnie wbijać jaja. Gotować chwilę do ścięcia (w zależności od upodobań). Kółka z chleba opiec w tosterze lub pod grille, posmarować masłem, posypać kiełkami. Łyżką cedzakową delikatnie wyjmować jaja, układać je na przygotowanych grzankach, posolić, posypać pieprzem i kiełkami.

uwagi:
Na grzankach przed ułożeniem jaj można kłaść plasterki szynki.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. tasdoc
    28 lipca 2009 at 11:30 Odpowiedz

    bardzo udane sniadanie ale mozna urozmaicic przepis podsmarzona szyneczka na grzance a calosc /dla misosnikow cholesterolu/polac sosem Hollandaise

  2. Nadzieja
    31 października 2011 at 21:44 Odpowiedz

    moze wkoncu mi sie uda nie jem nic smazonego wiec szukam takich przepisow pozdrawiam.

  3. ela
    9 kwietnia 2012 at 21:34 Odpowiedz

    bardzo sluszna uwaga, zwlaszcza, ze bez sosu hollandaise to nie beda jajka po benedyktynsku :-)

  4. tomeksss
    28 czerwca 2012 at 00:06 Odpowiedz

    A może zamiast Hollandaise to po prostu sosem holenderskim???

  5. RS
    2 lipca 2012 at 19:30 Odpowiedz

    to nie sa jajka po benedyktyńsku tylko jajka z grzankami.

  6. pati
    2 stycznia 2013 at 18:02 Odpowiedz

    nigdy jeszcze nie robiłam jajek po benedyktyńsku i z tego co wiem nie łatwo je zrobić,jednak spróbuje,bo smacznie wyglądają…

  7. kefas
    17 stycznia 2013 at 15:35 Odpowiedz

    Jadlem w hotelu,w domu tez sobie zrobie.Pyszne,palce lizac.

  8. Paweł
    8 lutego 2013 at 10:00 Odpowiedz

    Moja babcia robi świetne jajka w koszulkach

Zostaw komentarz.

*