Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Jajka po benedyktyńsku na grzankach

Choć jajka po benedyktyńsku są wyjątkowo wykwintną propozycją na śniadanie, to niezbyt trudno je przygotować

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:
2 jaja
2 kromki pszennego chleba
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki kiełków rzeżuchy (lub lucerny)
sól, pieprz
ew. 2 plasterki wędzonej szynki
2 łyżki octu winnego

przyrządzanie:

Z kromek chleba szklanką wyciąć kółka. W niezbyt głębokim dużym rondlu zagotować wodę, wlać ocet. Delikatnie wbijać jaja. Gotować chwilę do ścięcia (w zależności od upodobań). Kółka z chleba opiec w tosterze lub pod grille, posmarować masłem, posypać kiełkami. Łyżką cedzakową delikatnie wyjmować jaja, układać je na przygotowanych grzankach, posolić, posypać pieprzem i kiełkami.

uwagi:
Na grzankach przed ułożeniem jaj można kłaść plasterki szynki.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. tasdoc
    28 lipca 2009 at 11:30 Odpowiedz

    bardzo udane sniadanie ale mozna urozmaicic przepis podsmarzona szyneczka na grzance a calosc /dla misosnikow cholesterolu/polac sosem Hollandaise

  2. Nadzieja
    31 października 2011 at 21:44 Odpowiedz

    moze wkoncu mi sie uda nie jem nic smazonego wiec szukam takich przepisow pozdrawiam.

  3. ela
    9 kwietnia 2012 at 21:34 Odpowiedz

    bardzo sluszna uwaga, zwlaszcza, ze bez sosu hollandaise to nie beda jajka po benedyktynsku :-)

  4. tomeksss
    28 czerwca 2012 at 00:06 Odpowiedz

    A może zamiast Hollandaise to po prostu sosem holenderskim???

  5. RS
    2 lipca 2012 at 19:30 Odpowiedz

    to nie sa jajka po benedyktyńsku tylko jajka z grzankami.

  6. pati
    2 stycznia 2013 at 18:02 Odpowiedz

    nigdy jeszcze nie robiłam jajek po benedyktyńsku i z tego co wiem nie łatwo je zrobić,jednak spróbuje,bo smacznie wyglądają…

  7. kefas
    17 stycznia 2013 at 15:35 Odpowiedz

    Jadlem w hotelu,w domu tez sobie zrobie.Pyszne,palce lizac.

  8. Paweł
    8 lutego 2013 at 10:00 Odpowiedz

    Moja babcia robi świetne jajka w koszulkach

Zostaw komentarz.

*