Polecamy

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Jarmuż z buraczkami i dymką

Choć to odporne na niską temperaturę warzywo nie jest uanas zbyt popularne, to daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest właśnie proponowana, bogata w witaminy potrawa, którą można podawać jako dodatek do dania głównego bądź jako zaostrzającą apetyt przystawkę.

przepis z kuchni: niemieckiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
7-8 liści jarmużu
2 buraki
pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.

Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.

Podobne artykuły

22 Komentarzy

  1. kasia
    14 grudnia 2005 at 12:00 Odpowiedz

    Jak wygląda \’\’jarmuż\”?

  2. Borewicz
    15 grudnia 2005 at 19:11 Odpowiedz

    Kasiu ja sprawdziłem soie to na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Jarmu%C5%BC wklej w przeglądarkę cały ten adres.

  3. Deich
    12 stycznia 2006 at 22:08 Odpowiedz

    Hallo,jarmuz jest typowa potrawa Ostfriesland…nigdy nie słyszałam aby podawano tutaj z burakami albo dymką…liscie zrywa się i osmykuje..nastepnie nalezy umyć i obgotować,odcedzić posiekać na drobno i gotować dalej dodajac łyżke tłuszczu(zalęży na jaką proporcję) do ugotowanej kapusty(bo to własnie odmiana kapust) dodaje sie zozmiekczona i ugotowana kaszę (taka jakna krupnik) wczesniej mozna dodać kostkę bulionu warzywnego,posolić do smaku popieprzyć,dodaje sie tez trochę cukru w posatci kandyzu,oraz musztarde do smaku,podaje się z ziemniakami solonym z wody, do tego białą kiełbaske i boczek wszystko na ciepło…a i na to krasio sie skwarkami dobrze wysmażonymi…pychota i jescze raz pychota…szkoda ,ze w polsce nie zna się jak przygotować jarmuz…dawniej wykarmiano nim zwierzęta lub przyozdabiano potrawy wigilijne…a jest to naprawde pyszne warzyko znane w Niemczech jako Grunkohl(nad u kropeczki)…smacznego!!!

  4. Hermenegildka
    13 marca 2006 at 18:01 Odpowiedz

    Grünkohl jest lepszy jak sie go po prostu zmrozi, drobniutko pokroi (prawie tak jak natke) i obsypie nim nasze ( a takze niemieckie) marne szklarniowe i bezsmakowe pomidory, zalewajac oliwa np arachidowa i lagodnym octem winnym.
    I owszem, jadalam go w Polsce z tzw. dzialeczki zanim kiedykolwiek bylam w Niemczech. Jest bardzo wyrazisty w smaku dlatego trzeba go zlamac octem, ale na surowo jest i zdrowszy i moim zdaniem smaczniejszy. A Niemcy musza ze wszystkiego zrobic breje. To juz wole Alzacje gdzie liscie innej kapusty takiej, ktora z wygladu przypomina krzyzowke jarmuzu i cykorii, blanszuje sie tylko i podaje zapieczone z najbardziej smierdzacym serkiem miekkim alzackim (takim ktory na wierzchu ma listek paprotki).
    Z niemieckiej kuchni jak dotad najbardziej lubie potrawy wloskie i ogolna dostepnosc wloskich towarow. A wogole polecam stworzyc dzial Alzacki bo tu prosta kuchnia zyskala na kontakcie z Francja.
    Sa proste chlopskie pyry i zielone kapusty podawane tak, ze poezja sie umywa.

  5. Edytka 18
    6 kwietnia 2006 at 09:16 Odpowiedz

    To jest pyszne

  6. Nina
    31 sierpnia 2006 at 12:18 Odpowiedz

    U mnie w domu jada sie jarmuz robie go z czosnkiem cebulka i z grzbami wszystkiego umiarkowanie zeby nie zgubic smaku.Robie pirogi nalesniki ,z makaronem ,z pieczonymi ziemiakami jest wiele dodatkow z ktorymi mozna podawac jarmoz to bardzo dobra kapusta i smaczna a przedewszystkim bardzo zdrowa.Mroze sobie go na zime bo czasami nie przetrzyma ?zjadaja mi go nornice .zawsze dodaje bialko ser bialy jajko ugotowane na twardo i smietanke,zeby zlagodzic zawartosc kwasu szczawiowego w szpinaku i jarmuzu sprobojcie a przekonacie sie ze warto zycze smacznego i powodzenia w przyrzadzaniu tej malo docenianej kapusty.

  7. kasia 2
    11 listopada 2006 at 13:57 Odpowiedz

    Wszyscy mowia ze to warzywo jest bardzo zdrowe. A moze ktos wie dlaczego? wiecie jakie witaminy zawiera??? prosze o odpowiedz

  8. Onaa.
    3 marca 2007 at 22:33 Odpowiedz

    jarmuż ma przede wszystkim bardzo duze ilości wapnia!

  9. raffig1969
    16 sierpnia 2007 at 18:23 Odpowiedz

    Witam, wlasnie dzis zrobilem pierwsze danie na woku z jarmuzem (z ogrodu) pieczone, bo nie uznaje gotowanych, do teg o 2rodzaje cebuli, baklazan, cykoria, czosnek, zolty ser, a dalej orange papryka(surowa), zielone oliwki pieczen VEGAN(na bazie soi) etc. soft przyprawy(pieprz ,ziolowy, sol morska z ziolami, slodka papryka mielona) i to wszystko na oleju ryzowym, a dalej fdo tego gularz z jagnieciny z grzybami(gularz robila EX-Slubna).W POLSCE NIE IDZIE KUPIC JARMUZU, TRZEBA SAMEMU GO SOBIE POSADZIC NA POLETKU…ZAWIERA PONOC NAJWIECEJ LATOWPRZYSWAJALNEGO WAPNIA I ZELAZA (WIECEJ OS D SZPINAKU)

  10. Agawa
    20 października 2007 at 15:27 Odpowiedz

    Włąśnei kupiłam jarmuz i dodałam go sobie do ugotowanej kaszy gryczanej (+ usmażona wcześniej cebulkę, utartą marchewkę i cukinię). Całosć poddusiłam kilk aminut na patelni, na końcu dodałam pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, posypałam kiełkami fasolki mung i ….. spałaszowałam ze smakiem :-) Czytałam, ze jarmuż ma bardzo, bardzo silne właściwości antynowotworowe (w raku piersi szczególnie).

  11. Piotr
    22 listopada 2007 at 20:07 Odpowiedz

    Mam wypróbowany wariant recepty Deich-a; podaję odmienności: dodaję skostkowaną cebulę, \”zagęszczaczem\” potrawy może być kaszanka, zamiast białej kiełbasy kiełbasa typu śląska; zamiast ziemniaków gotowanych, smażone; do tego koniecznie kieliszek żytniówki.

  12. Aga
    5 grudnia 2007 at 09:40 Odpowiedz

    Jarmuż ma bardzo dużą wartość odżywczą. Dostarcza witaminy C w ilości 120 mg/100 g produktu, a beta-karotenu – 5350 mg/100 g produktu (a więc cennych przeciwutleniaczy). Dzięki temu chroni organizm przed rozwojem miażdżycy i chorób nowotworowych. Jest również dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy E. Spośród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu, fosforu, żelaza, magnezu, manganu i wapnia. Jarmuż dostarcza również błonnika pokarmowego w ilości 3,8 g/100 g produktu. Odznacza się niską kalorycznością: 100 g to tylko 29 kcal. Koneserzy uważają, że jest niezwykle smaczny i nadaje surówkom niepowtarzalny smak. Warto więc spróbować włączyć jarmuż na stałe do swojego jadłospisu, biorąc przykład ze Skandynawii, gdzie cieszy się ogromną popularnością.

  13. Aga
    5 grudnia 2007 at 09:41 Odpowiedz

    jeśli chodzi o zakupienie/dostępność ja kupowałam w Makro

  14. Aga
    5 grudnia 2007 at 09:43 Odpowiedz

    i jeszcze : Jest to warzywo znane i uprawiane od dawna, jednakże mało doceniane w Polsce. Zazwyczaj jarmuż traktowany jest jako roślina ozdobna i jego efektowne, kędzierzawe liście używane są głównie do dekoracji potraw. Warto zacząć powszechniej wykorzystywać jego wysoką wartość odżywczą — jest bogaty w białko, witaminę C, karoten, witaminy z grupy B oraz witaminy PP, E, K i H, sole mineralne — wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Szczególnie ważna jest wysoka zawartość witaminy C, której więcej od jarmużu zawiera tylko papryka i pietruszka naciowa. Liście jarmużu mogą być spożywane w stanie świeżym, w postaci surówek lub po ugotowaniu przygotowane podobnie jak szpinak. Nadają się do mrożenia i konserwowania. Jarmuż pozostawiony na zimę w polu wczesną wiosną wytwarza młode, silnie ulistnione pędy, które mogą być spożywane jako najwcześniejsze wiosenne warzywo z odkrytego gruntu.

  15. malgorzata
    20 lutego 2008 at 17:20 Odpowiedz

    z Holandii: bardzo popularn glownie \”stampot\” z jatmuzem- czyli po prostu ziemnaki ugotowane z jarmuzem (zwanym tutaj \” boeren kool\” czyli wiesniacka kapusta), ugniecione, wymieszne z posiekanym boczkiem i jeszcze do tego podane a kielbasa, taka tutejsza, podobna do polskiej parowki.
    Dla mnie wersja bez miesa to dobra alternatywa dla ziemnakow puree

  16. N. M.
    29 sierpnia 2008 at 17:54 Odpowiedz

    jarmuż bardzo wskazany do spożywania aby zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej w oku . należy samemu uprawiać go w ogródku lub głębokiej donicy na balkonie – sprawdziłam .

  17. kika
    31 października 2008 at 20:29 Odpowiedz

    …mmm ….\’nie idzie kupic\’….. – otoz idzie, idzie -jest dostepny na targach, w makro, auchan, tesco. u nas nawet w osiedlowej budce, a co do szpinaku to zawiera on bardzo małe ilosci żelaza i to trudno przyswajalnego, natomiast ma sporo szczawianow i trzeba pamietac aby łączyc go z nabiałem !

  18. lodzias
    1 października 2009 at 13:48 Odpowiedz

    Ta strona jest bardzo ważna i potrzebna dla mądrych ludzi :) mam jarmuż na swojej działce.wiem ile ma wartości odżywczych a przede wszystkim naturalnych , łatwo przyswajalnych przez nasz organizm. NIE CHEMIA!!! \”przyszłam\” tu po przepisy :)

  19. lodzias
    1 października 2009 at 13:52 Odpowiedz

    ta strona jest dla mądrych ludzi :) Jarmuż – szczególnie ten z własnej hodowli -ma dużo dobrze przyswajalnych składników odżywczych. NIE CHEMIA !!! wpadłam tu na chwilę po przepisy :)
    leokadia

  20. lilka
    17 listopada 2010 at 19:58 Odpowiedz

    dzisiaj zrobiłam i wyszło pysznie (chociaż nie miałam dymki i dodałam zwykła cebulę) , świetne połączenie smaków zarówno na gorąco jak i na zimno nieźle smakuje. Teraz jest sezon na jarmuż wiec coś czuję że to będzie częsty dodatek do mięsa tego sezonu. Dziękuje za przepis świetny :)

  21. Basia
    17 lipca 2012 at 09:46 Odpowiedz

    A spróbujcie sok z jarmużu+ sok z selera naciowego, ogórka i ew. cytryny

  22. Renata
    7 lutego 2013 at 11:13 Odpowiedz

    Proszę pamiętać, że witamina C ginie w 70st C. Młode liście nadają się do sałatek, grube nerwy na świeży sok – nie wyrzucać.

Zostaw komentarz.

*