Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Jarmuż z buraczkami i dymką

Choć to odporne na niską temperaturę warzywo nie jest uanas zbyt popularne, to daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Jednym z nich jest właśnie proponowana, bogata w witaminy potrawa, którą można podawać jako dodatek do dania głównego bądź jako zaostrzającą apetyt przystawkę.

przepis z kuchni: niemieckiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
7-8 liści jarmużu
2 buraki
pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Liście jarmużu dokładnie umyć. Wyciąć z nich twarde nerwy, a następnie posiekać. Buraki obrać, dymkę oczyścić, umyć i pokroić.

Buraki pokroić w drobną kostkę i dusić na odrobinie oliwy przez ok. 15 minut. Dodać posiekany jarmuż i dymkę. Dusić następne 7-8 minut, dodając wcześniej sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Podawać na ciepło lub na zimno.

Podobne artykuły

22 Komentarzy

  1. kasia
    14 grudnia 2005 at 12:00 Odpowiedz

    Jak wygląda \’\’jarmuż\”?

  2. Borewicz
    15 grudnia 2005 at 19:11 Odpowiedz

    Kasiu ja sprawdziłem soie to na wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Jarmu%C5%BC wklej w przeglądarkę cały ten adres.

  3. Deich
    12 stycznia 2006 at 22:08 Odpowiedz

    Hallo,jarmuz jest typowa potrawa Ostfriesland…nigdy nie słyszałam aby podawano tutaj z burakami albo dymką…liscie zrywa się i osmykuje..nastepnie nalezy umyć i obgotować,odcedzić posiekać na drobno i gotować dalej dodajac łyżke tłuszczu(zalęży na jaką proporcję) do ugotowanej kapusty(bo to własnie odmiana kapust) dodaje sie zozmiekczona i ugotowana kaszę (taka jakna krupnik) wczesniej mozna dodać kostkę bulionu warzywnego,posolić do smaku popieprzyć,dodaje sie tez trochę cukru w posatci kandyzu,oraz musztarde do smaku,podaje się z ziemniakami solonym z wody, do tego białą kiełbaske i boczek wszystko na ciepło…a i na to krasio sie skwarkami dobrze wysmażonymi…pychota i jescze raz pychota…szkoda ,ze w polsce nie zna się jak przygotować jarmuz…dawniej wykarmiano nim zwierzęta lub przyozdabiano potrawy wigilijne…a jest to naprawde pyszne warzyko znane w Niemczech jako Grunkohl(nad u kropeczki)…smacznego!!!

  4. Hermenegildka
    13 marca 2006 at 18:01 Odpowiedz

    Grünkohl jest lepszy jak sie go po prostu zmrozi, drobniutko pokroi (prawie tak jak natke) i obsypie nim nasze ( a takze niemieckie) marne szklarniowe i bezsmakowe pomidory, zalewajac oliwa np arachidowa i lagodnym octem winnym.
    I owszem, jadalam go w Polsce z tzw. dzialeczki zanim kiedykolwiek bylam w Niemczech. Jest bardzo wyrazisty w smaku dlatego trzeba go zlamac octem, ale na surowo jest i zdrowszy i moim zdaniem smaczniejszy. A Niemcy musza ze wszystkiego zrobic breje. To juz wole Alzacje gdzie liscie innej kapusty takiej, ktora z wygladu przypomina krzyzowke jarmuzu i cykorii, blanszuje sie tylko i podaje zapieczone z najbardziej smierdzacym serkiem miekkim alzackim (takim ktory na wierzchu ma listek paprotki).
    Z niemieckiej kuchni jak dotad najbardziej lubie potrawy wloskie i ogolna dostepnosc wloskich towarow. A wogole polecam stworzyc dzial Alzacki bo tu prosta kuchnia zyskala na kontakcie z Francja.
    Sa proste chlopskie pyry i zielone kapusty podawane tak, ze poezja sie umywa.

  5. Edytka 18
    6 kwietnia 2006 at 09:16 Odpowiedz

    To jest pyszne

  6. Nina
    31 sierpnia 2006 at 12:18 Odpowiedz

    U mnie w domu jada sie jarmuz robie go z czosnkiem cebulka i z grzbami wszystkiego umiarkowanie zeby nie zgubic smaku.Robie pirogi nalesniki ,z makaronem ,z pieczonymi ziemiakami jest wiele dodatkow z ktorymi mozna podawac jarmoz to bardzo dobra kapusta i smaczna a przedewszystkim bardzo zdrowa.Mroze sobie go na zime bo czasami nie przetrzyma ?zjadaja mi go nornice .zawsze dodaje bialko ser bialy jajko ugotowane na twardo i smietanke,zeby zlagodzic zawartosc kwasu szczawiowego w szpinaku i jarmuzu sprobojcie a przekonacie sie ze warto zycze smacznego i powodzenia w przyrzadzaniu tej malo docenianej kapusty.

  7. kasia 2
    11 listopada 2006 at 13:57 Odpowiedz

    Wszyscy mowia ze to warzywo jest bardzo zdrowe. A moze ktos wie dlaczego? wiecie jakie witaminy zawiera??? prosze o odpowiedz

  8. Onaa.
    3 marca 2007 at 22:33 Odpowiedz

    jarmuż ma przede wszystkim bardzo duze ilości wapnia!

  9. raffig1969
    16 sierpnia 2007 at 18:23 Odpowiedz

    Witam, wlasnie dzis zrobilem pierwsze danie na woku z jarmuzem (z ogrodu) pieczone, bo nie uznaje gotowanych, do teg o 2rodzaje cebuli, baklazan, cykoria, czosnek, zolty ser, a dalej orange papryka(surowa), zielone oliwki pieczen VEGAN(na bazie soi) etc. soft przyprawy(pieprz ,ziolowy, sol morska z ziolami, slodka papryka mielona) i to wszystko na oleju ryzowym, a dalej fdo tego gularz z jagnieciny z grzybami(gularz robila EX-Slubna).W POLSCE NIE IDZIE KUPIC JARMUZU, TRZEBA SAMEMU GO SOBIE POSADZIC NA POLETKU…ZAWIERA PONOC NAJWIECEJ LATOWPRZYSWAJALNEGO WAPNIA I ZELAZA (WIECEJ OS D SZPINAKU)

  10. Agawa
    20 października 2007 at 15:27 Odpowiedz

    Włąśnei kupiłam jarmuz i dodałam go sobie do ugotowanej kaszy gryczanej (+ usmażona wcześniej cebulkę, utartą marchewkę i cukinię). Całosć poddusiłam kilk aminut na patelni, na końcu dodałam pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, posypałam kiełkami fasolki mung i ….. spałaszowałam ze smakiem :-) Czytałam, ze jarmuż ma bardzo, bardzo silne właściwości antynowotworowe (w raku piersi szczególnie).

  11. Piotr
    22 listopada 2007 at 20:07 Odpowiedz

    Mam wypróbowany wariant recepty Deich-a; podaję odmienności: dodaję skostkowaną cebulę, \”zagęszczaczem\” potrawy może być kaszanka, zamiast białej kiełbasy kiełbasa typu śląska; zamiast ziemniaków gotowanych, smażone; do tego koniecznie kieliszek żytniówki.

  12. Aga
    5 grudnia 2007 at 09:40 Odpowiedz

    Jarmuż ma bardzo dużą wartość odżywczą. Dostarcza witaminy C w ilości 120 mg/100 g produktu, a beta-karotenu – 5350 mg/100 g produktu (a więc cennych przeciwutleniaczy). Dzięki temu chroni organizm przed rozwojem miażdżycy i chorób nowotworowych. Jest również dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy E. Spośród składników mineralnych na uwagę zasługuje dość duża zawartość potasu, fosforu, żelaza, magnezu, manganu i wapnia. Jarmuż dostarcza również błonnika pokarmowego w ilości 3,8 g/100 g produktu. Odznacza się niską kalorycznością: 100 g to tylko 29 kcal. Koneserzy uważają, że jest niezwykle smaczny i nadaje surówkom niepowtarzalny smak. Warto więc spróbować włączyć jarmuż na stałe do swojego jadłospisu, biorąc przykład ze Skandynawii, gdzie cieszy się ogromną popularnością.

  13. Aga
    5 grudnia 2007 at 09:41 Odpowiedz

    jeśli chodzi o zakupienie/dostępność ja kupowałam w Makro

  14. Aga
    5 grudnia 2007 at 09:43 Odpowiedz

    i jeszcze : Jest to warzywo znane i uprawiane od dawna, jednakże mało doceniane w Polsce. Zazwyczaj jarmuż traktowany jest jako roślina ozdobna i jego efektowne, kędzierzawe liście używane są głównie do dekoracji potraw. Warto zacząć powszechniej wykorzystywać jego wysoką wartość odżywczą — jest bogaty w białko, witaminę C, karoten, witaminy z grupy B oraz witaminy PP, E, K i H, sole mineralne — wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Szczególnie ważna jest wysoka zawartość witaminy C, której więcej od jarmużu zawiera tylko papryka i pietruszka naciowa. Liście jarmużu mogą być spożywane w stanie świeżym, w postaci surówek lub po ugotowaniu przygotowane podobnie jak szpinak. Nadają się do mrożenia i konserwowania. Jarmuż pozostawiony na zimę w polu wczesną wiosną wytwarza młode, silnie ulistnione pędy, które mogą być spożywane jako najwcześniejsze wiosenne warzywo z odkrytego gruntu.

  15. malgorzata
    20 lutego 2008 at 17:20 Odpowiedz

    z Holandii: bardzo popularn glownie \”stampot\” z jatmuzem- czyli po prostu ziemnaki ugotowane z jarmuzem (zwanym tutaj \” boeren kool\” czyli wiesniacka kapusta), ugniecione, wymieszne z posiekanym boczkiem i jeszcze do tego podane a kielbasa, taka tutejsza, podobna do polskiej parowki.
    Dla mnie wersja bez miesa to dobra alternatywa dla ziemnakow puree

  16. N. M.
    29 sierpnia 2008 at 17:54 Odpowiedz

    jarmuż bardzo wskazany do spożywania aby zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej w oku . należy samemu uprawiać go w ogródku lub głębokiej donicy na balkonie – sprawdziłam .

  17. kika
    31 października 2008 at 20:29 Odpowiedz

    …mmm ….\’nie idzie kupic\’….. – otoz idzie, idzie -jest dostepny na targach, w makro, auchan, tesco. u nas nawet w osiedlowej budce, a co do szpinaku to zawiera on bardzo małe ilosci żelaza i to trudno przyswajalnego, natomiast ma sporo szczawianow i trzeba pamietac aby łączyc go z nabiałem !

  18. lodzias
    1 października 2009 at 13:48 Odpowiedz

    Ta strona jest bardzo ważna i potrzebna dla mądrych ludzi :) mam jarmuż na swojej działce.wiem ile ma wartości odżywczych a przede wszystkim naturalnych , łatwo przyswajalnych przez nasz organizm. NIE CHEMIA!!! \”przyszłam\” tu po przepisy :)

  19. lodzias
    1 października 2009 at 13:52 Odpowiedz

    ta strona jest dla mądrych ludzi :) Jarmuż – szczególnie ten z własnej hodowli -ma dużo dobrze przyswajalnych składników odżywczych. NIE CHEMIA !!! wpadłam tu na chwilę po przepisy :)
    leokadia

  20. lilka
    17 listopada 2010 at 19:58 Odpowiedz

    dzisiaj zrobiłam i wyszło pysznie (chociaż nie miałam dymki i dodałam zwykła cebulę) , świetne połączenie smaków zarówno na gorąco jak i na zimno nieźle smakuje. Teraz jest sezon na jarmuż wiec coś czuję że to będzie częsty dodatek do mięsa tego sezonu. Dziękuje za przepis świetny :)

  21. Basia
    17 lipca 2012 at 09:46 Odpowiedz

    A spróbujcie sok z jarmużu+ sok z selera naciowego, ogórka i ew. cytryny

  22. Renata
    7 lutego 2013 at 11:13 Odpowiedz

    Proszę pamiętać, że witamina C ginie w 70st C. Młode liście nadają się do sałatek, grube nerwy na świeży sok – nie wyrzucać.

Zostaw komentarz.

*