Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Pulpety rybne

Pulpety rybne

10 pomysłów na KARTOFLE

10 pomysłów na KARTOFLE

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Dorsz w sosie maślanym

Dorsz w sosie maślanym

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kefirowy mus z dodatkiem świeżych owoców

Pomysł na chłodzący deser. Mus z kefirem, śmietaną i owocami. Brzmi dobrze, prawda? Skosztuj i daj znać jak smakuje Tobie. 

składniki:

  • opakowanie kefiru
  • 200 g śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 szklanki wody
  • 250 g dowolnych owoców
  • Można też dodać orzechy

przyrządzanie:

  • Żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać połową szklanki przegotowanej ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 30-40 minut do napęcznienia.
  • Na małym ogniu, stale mieszając, by dokładnie się rozpuściła, doprowadzić do wrzenia. Odstawić w chłodne miejsce, by ostygła.
  • Kefir, śmietanę, cukier kryształ i cukier waniliowy dokładnie wymieszać w misce i ubić trzepaczką lub mikserem na gładką masę.
  • Nie przerywając ubijania, wąskim strumieniem powoli wlewać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
  • Ubijać jeszcze kilka minut, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita gładka masa.
  • Dokładnie umyć na papierowym ręczniku owoce.
  • Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem nałożyć owoce.
loading...