Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Prosty przepis na pszenne bułeczki

Prosty przepis na pszenne bułeczki

Sos ziołowo-czosnkowy

Sos ziołowo-czosnkowy

Bitki wołowe w pomarańczach

Bitki wołowe w pomarańczach

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Wegetariańskie kotlety z kaszy jaglanej

Orzeźwiająca lemoniada

Orzeźwiająca lemoniada

10 interesujących faktów o … GREJPFRUCIE!

10 interesujących faktów o … GREJPFRUCIE!

Sałatka z pieczoną dynią – idealna do pracy!

Sałatka z pieczoną dynią – idealna do pracy!

Zupa krem z zielonego ogórka

Zupa krem z zielonego ogórka

Gruszkowe risotto z orzechami nerkowca i serem pleśniowym

Gruszkowe risotto z orzechami nerkowca i serem pleśniowym

Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Chili con carne

Chili con carne

Polędwiczki w sezamie

Polędwiczki w sezamie

Soczysta sałatka z krewetek i pomarańczy

Soczysta sałatka z krewetek i pomarańczy

Drobiowy pasztet z brokułami i kalafiorem

Drobiowy pasztet z brokułami i kalafiorem

Koktajl z granatem i bananem

Koktajl z granatem i bananem

Zdrowe i lekkie śniadanie: Owoce i musli

Zdrowe i lekkie śniadanie: Owoce i musli

Klops

Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Wołowina"

przepis z kuchni: polskiej

Trzy funty mięsa poskrobać nożem tak, aby żadnej żyłki nie było, potem przesiekać, dodać trzy żółtka same, dwie łyżki roztopionego masła lub łoju swieżego wołowego, włożyć jedną bułkę mątową wymoczoną w melku i wyciśniętą dobrze z wilgoci, utrzeć cebulę upieczoną w piecu, trochę pieprzu, soli, to wszystko wymięszać i zrobić kotleciki płaskawe okrągłe, obsypywać bułką tartą i włożyć w rondel w któym jest trochę rosołu lub bulionu żeby tylko klopsy pokrył; łyżka masła, pół cytryny wciśniętej w pół szklanki wina białego, kawałek cukru trochę kaparów, garść tartej bułki; przykryć pokrywą i z 10 minut dusić razem z temi klopsami, będą wyborne.  

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. esko26
    16 grudnia 2011 at 00:32 Odpowiedz

    Ten klops musi byc pyszny bede probowac.

Zostaw komentarz.

*