Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Różane ciasto z rabarbarem

Różane ciasto z rabarbarem

5 ciekawostek kulinarnych, o których nie mieliście pojęcia!

5 ciekawostek kulinarnych, o których nie mieliście pojęcia!

Czekoladowe babeczki z orzechową skorupką

Czekoladowe babeczki z orzechową skorupką

15 niesamowitych gadżetów dla tych, którzy uwielbiają śniadania

15 niesamowitych gadżetów dla tych, którzy uwielbiają śniadania

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Makaron z sosem ze świeżych pomidorów

Muffiny marcepanowo- czekoladowe!

Muffiny marcepanowo- czekoladowe!

Wegetariańskie kotlety z cieciorki

Wegetariańskie kotlety z cieciorki

Drugie śniadanie – dlaczego jest tak ważne?

Drugie śniadanie – dlaczego jest tak ważne?

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

2 przepisy na zupy na ochłodę wg. szefa kuchni Marco Ghia!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

Radzimy, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce!

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

ICE TEA brzoskwiniowo-miodowa

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Dlaczego warto jeść ryby? Poznaj 7 ważnych powodów

Domowa babka makowa z lukrem

Domowa babka makowa z lukrem

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Superfoods – co to jest i jakie ma zalety?

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Koktajl z arbuza i czerwonych porzeczek

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Jak sprzątać w kuchni – 10 sprytnych sposobów

Klops

Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Wołowina"

przepis z kuchni: polskiej

Trzy funty mięsa poskrobać nożem tak, aby żadnej żyłki nie było, potem przesiekać, dodać trzy żółtka same, dwie łyżki roztopionego masła lub łoju swieżego wołowego, włożyć jedną bułkę mątową wymoczoną w melku i wyciśniętą dobrze z wilgoci, utrzeć cebulę upieczoną w piecu, trochę pieprzu, soli, to wszystko wymięszać i zrobić kotleciki płaskawe okrągłe, obsypywać bułką tartą i włożyć w rondel w któym jest trochę rosołu lub bulionu żeby tylko klopsy pokrył; łyżka masła, pół cytryny wciśniętej w pół szklanki wina białego, kawałek cukru trochę kaparów, garść tartej bułki; przykryć pokrywą i z 10 minut dusić razem z temi klopsami, będą wyborne.  

Podobne artykuły

Jeden komentarz

  1. esko26
    16 grudnia 2011 at 00:32 Odpowiedz

    Ten klops musi byc pyszny bede probowac.

Zostaw komentarz.

*