Kotlety wieprzowe w mango wyśmienite na wieczorne przyjęcia.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kością
- 1 mango
- 1 cebula
- pół szklanki rodzynek
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżevzki pieprzu kajeńskiego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kotlety przyprawić. Mango obrać i podzielić na połowę. Jedną połowę pokroić w plastry i odłożyć. Drugą połowę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone w kostkę mango, cebulę, czosnek, imbir i rodzynki przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić, aż wszystkie składniki zmiękną. Przyprawić i odstawić w ciepłe miejsce. Kotlety polać oliwą i upiec w piekarniku. Pod koniec pieczenia obłożyć plastrami mango. Upieczone kotlety obłożyć na półmisku przygotowanym sosem i plastrami mango. Podawać z frytkami lub ryżem.