Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Krem z zielonego groszku

Aksamitna konsystencja oraz delikatny smak to główne atatu tej smacznej zupy

czas: 15 minut + 90 minut gotowania wywaru

liczba porcji: 4

składniki:

500 g zielonego groszku
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1/3 pora
po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego
300 g cielęciny
3 łyżki śmietany
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz



 

przyrządzanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera obrać. Pora dokładnie umyć. Wrzucić do garnka wraz z liścimi laurowymi, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Dodać cielęcinę i gotować ok. 90 minut. Wywar odcedzić, dodać obrane mięso cielęce. Zmiksować z ugotowanym na półmiękko zielonym groszkiem (odłożyć 4 płaskie łyżeczki). Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Śmietanę lekko osolić, wlać do niej nieco gorącej zupy, wymieszać, a następnie mieszaninę wlać do zupy. Zupę rozlać do miseczek, dodać do każdej po łyżeczce groszku. Podawać z groszkiem ptysiowym, posypane natką pietruszki.

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*